Mediapartner: TENT Academy Awards 2017

Ook dit jaar is BK-informatie mediapartner van de TENT Academy Awards. Met de TENT Academy Awards beoogt TENT stimulering en erkenning van jong audiovisueel talent. De TENT Academy Awards kent een nationale en internationale focus en toont audiovisueel werk van eindexamenkandidaten aan Nederlandse kunstacademies en dit jaar dat van de kunstacademies uit Noorwegen.

TENT Academy Award 2017
De TENT Academy Awards (TAA) is een jaarlijkse competitie voor de beste eindexamen films, shorts en animaties van alle Nederlandse kunstacademies en van een gastland. Een team van deskundige scouts maakt tijdens de eindexamententoonstellingen een selectie van de beste audiovisuele werken. De werken worden beoordeeld door een jury die bestaat uit prominenten uit de beeldende kunst- en filmwereld uit Nederland en Noorwegen. Zij selecteren op een eendaags festival op 26 augustus van dit jaar de winnaar voor de TENT Academy Award en de Best Foreign Film Award. Deze winnaars ontvangen een residentie in Noorwegen en Rotterdam. Gedurende deze residentie krijgen de jonge kunstenaars de kans om zich verder te ontwikkelen, kennis te maken met een andere kunstcontext en te bouwen aan een internationaal netwerk van professionals en peers.

TENT is een platform voor hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. TENT realiseert tentoonstellingen en projecten met gevestigde en jonge kunstenaars, met bijzondere aandacht voor actuele ontwikkelingen en opkomend talent. Internationale samenwerking en uitwisseling zijn een wezenlijk onderdeel van ons programma.

Eendaags festival
Tijdens het eendaagse filmfestival op 26 augustus 2017 wordt in bioscoop KINO Rotterdam het beste audiovisuele werk van kunstacademies in Nederland en Noorwegen op groot scherm getoond. Naast de international vakjury krijgt ook het publiek de kans om hun favoriete werk te kiezen, en daar de Public’s Choice Award aan toe te kennen.

Internationale tour
Na het festival gaat het TENT Academy Award programma on tour. De werken worden vertoond in TENT Rotterdam, in tentoonstellingsruimtes in het gastland, en ze reizen verder naar het internationale netwerk van partnerinstituten en festivals dat TENT met de eerdere 16 edities van de TAA heeft opgebouwd. Deze internationale tour is voor de internationale kunstwereld een kans om kennis te maken met de jonge kunstenaars en functioneert als springplank voor het uitbreiden van hun internationale netwerk.

Gastland Noorwegen
Ieder jaar nodigt TENT een gastland uit voor internationale samenwerking en culturele uitwisseling. Dit jaar is Noorwegen het gastland; naast Nederlandse worden ook Noorse kunstaca-demiestudenten geselecteerd om hun werk te tonen. Het geselecteerde werk geeft een beeld van het huidige kunstenaarschap: hoe vertaalt deze generatie hun kunstenaarschap naar de videokunst? En hoe worden actuele artistieke en maatschappelijke vraagstukken hierin verbeeld?

De hedendaagse romanliteratuur uit Noorwegen is ongekend populair, schrijvers als Karl Ove Knausgard, Per Petterson, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe en vele andere kennen grote successen in binnen en buitenland. De hedendaagse beeldende kunst geniet minder internationale bekendheid. Tegelijkertijd kent Noorwegen een bijzonder kunstklimaat. De geografische afstand tussen de belangrijkste Noorse steden is zo groot (vanuit Oslo is de Noorse stad Tromsø verder weg dan Wenen) dat elk een hechte en levendige eigen kunstscène vormt. Het relatieve isolement van deze steden vormt ook een sterke motivatie om makers van elders naar Noorwegen te halen, voor tentoonstellingen, festivals en residencies, én voor de Noorse kunstaca-demies, die vaak een uitgesproken internationaal docententeam hebben.

Videokunst is relatief jong in Noorwegen. Experimentele film en video werd vanaf de jaren 1990 door kunstenaars opgepakt, vaak als onderdeel van een multimediale kunstpraktijk en met een voorkeur voor formeel experiment, esthetiek en thematiek die soms verrassend anders is dan de mainstream internationale trends.

Voor de TENT Academy Wards 2017 bezoeken de scouts een viertal gerenommeerde kunstacademies: Bergen Academy of Art and Design (KHiB), Oslo National Academy of the Arts (KHIO), Trondheim Academy of Fine Art (KIT) en de Tromsø Academy of Contemporary Art and Creative Writing.

Scouts
TENT Academy Awards stelt ieder jaar scouts aan die tijdens de eindexamenvoorstellingen van de kunstacademies werken selecteren voor de Award Show. Het team van scouts bestaat uit professionals afkomstig uit de beeldende kunst- en filmwereld die ieder één tot twee kunstacademies bezoeken. De criteria voor nominatie zijn; artistieke authenticiteit, technisch niveau en oorspronkelijke beeldtaal. Voor de TENT Academy Awards 2017 worden de werken geselecteerd door zowel Nederlandse als Noorse scouts op de desbetreffende kunstacademies in Nederland en gastland Noorwegen.

 


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram