Het belang van internationale cultuur. Oproep aan kabinet

cultuur-kleurt-het-levenOp 8 mei jl. deden Arno Brok en Cees de Graaff, respectievelijk voorzitter Raad van Toezicht en directeur van DutchCulture, een oproep aan het kabinet een internationale blik te behouden wat betreft cultuurbeleid: “Een kwalitatief sterke kunstwereld is cruciaal voor een creatief en innovatief imago van Nederland in het buitenland.”

Met een creatief en innovatief land is het prettig samenwerken en zaken doen, bovendien verbindt kunst en cultuur mensen met elkaar, zowel nationaal als internationaal. En ook om internationale bezoekers en professionals kennis te laten maken met de Nederlandse creatieve en innovatieve cultuursector is ondersteunend beleid nodig, aldus Brok en de Graaff.

“In het buitenland kijkt men met veel belangstelling naar het Nederlandse model van internationale culturele samenwerking. Nederland kiest voor wederkerigheid en lange termijnrelaties, Nederland kiest voor een gemeenschappelijke agenda van cultuur en diplomatie. Daardoor kan de gehele Nederlandse culturele sector maximaal profiteren van internationale contacten en samenwerking. Zo’n beleid vereist wel continuïteit en de inzet van meerdere departementen, niet alleen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ook van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.”

De export van Nederlandse kunstenaars en cultuurinstellingen binnen Europa is in de afgelopen vier jaar afgenomen. Naar andere landen van de wereld, zoals China, Brazilië en Indonesië, neemt die juist toe; landen waar het moeilijk is om zonder hulp van de Nederlandse overheid toegang te krijgen op het juist niveau.


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram