Michiel Ubels en Pascal Reinmann winnen TENT Academy Awards 2016

image001Michiel Ubels en Pascal Reinmann zijn de grote winnaars van de jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties. Michiel Ubels won vrijdagavond 15 juli de TENT Academy Award 2016, de prijs voor de beste eindexamenvideokunst van alle Nederlandse kunstacademies. Pascal Reinmann won de Best Foreign Film Award, de prijs voor de beste eindexamenvideo van jonge kunstenaars uit gastland Zwitserland. De favoriet van het publiek was de film van Dinu Comendant. Voor een uitverkochte filmzaal in Cinerama werden de Awards door een internationale jury onder leiding van Roos Gortzak, directeur van de Vleeshal in Middelburg, uitgereikt.

TENT Academy Award 2016
De Koning van de Waanzin van Michiel Ubels won de TENT Academy Award 2016. De film gaat over Patrick, wiens leven wel wat spanning kan gebruiken. Hij begint met het maken van voyeuristische homevideo’s. De film verwijst naar onze constante drang onszelf te tonen en altijd maar “aan” te staan, zowel in de realiteit als op het scherm. De jury was onder de indruk van de experimentele manier waarop Ubels de hoofdpersoon Patrick portretteert. Ubels speelt met de grens tussen fictie en documentaire, toont een groot gevoel voor humor in de manier waarop hij verschillende formats gebruikt en experimenteert met het gebruik van ritme op visueel en verbaal gebied. ‘Hij heeft een verfrissende kijk op editing dat onze gefragmenteerde en gelaagde realiteit weerspiegelt.’ Michiel Ubels studeerde met zijn film De Koning van de Waanzin af aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en won een residency bij Atelier Mondial, Basel in Zwitserland en een werkbudget.

Best Foreign Film Award 2016
Millimeterle van Pascal Reinmann won de Best Foreign Film Award. De vijftien minuten durende film toont de seksuele ontluiking van adolescente jongens en het geweld dat kan ontstaan door groepsdruk. De jury sprak haar lof uit over de visuele taal van de film waarmee Reinmann een claustrofobisch gevoel weet over te brengen. Ook toont Reinmann grote bekwaamheid en sensibiliteit in zijn regie van de jonge acteurs. ‘Het is een overtuigend portret van een gezamenlijke inspanning, waarin Reinmann het vertrouwen van de jonge spelers heeft moeten winnen’. Pascal Reinmann studeerde af aan de Hochschule der Künste in Zürich en won een residency bij Het Wilde Weten in Rotterdam samen met een werkbudget.

TENT Academy Award Publieksprijs 2016
Giovanni Carmine, directeur van Kunst Halle Sankt Gallen, reikte de publieksprijs uit aan Dinu Comendant, de genomineerde van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn stop-motionfilm The Walking Thinker werd uitgeroepen tot de favoriet van het publiek.


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram