Mediapartnerschap TENT Academy Awards 2016

TENT Academy Awards Show 2015 (foto: Aad Hoogendoorn)

TENT Academy Awards Show 2015 (foto: Aad Hoogendoorn)

BK-informatie is dit jaar mediapartner van de TENT Academy Awards 2016. TENT is een podium voor hedendaagse kunst in Rotterdam dat zich doorgaans focust op talent met een binding met de stad Rotterdam. De TENT Academy Awards kent een nationale en internationale focus en toont audiovisueel werk van eindexamenkandidaten aan Nederlandse kunstacademies en dit jaar dat van een aantal gerenommeerde Zwitserse kunstacademies.

Tent Academy Awards 2016
De TENT Academy Awards (TAA) is een jaarlijkse competitie voor de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties van alle Nederlandse kunstacademies. Tijdens de eindexamententoonstellingen selecteert een groep kunstprofessionals tien tot vijftien vernieuwende, talentvolle en veelbelovende videokunstwerken. Elk jaar wordt een gastland uitgenodigd, dit jaar is dat Zwitserland.

Internationale vakjury en scouts 2016
De jury bestaat dit jaar uit Roos Gortzak (directeur Vleeshal, Middelburg), Giovanni Carmine (directeur Kunst Halle Sankt Gallen, Zwitserland), Sabine Himmelsbach (Haus der Elektronische Künste Basel, Zwitserland) en kunstenaarsduo en winnaars van de TENT Academy Award 2009 Witte van Hulzen & Sander Breure. De professionals die de eindexamententoonstellingen gaan scouten zijn o.a.: Sara Bachour (winnaar 2015), Arianne Kamsteeg (producer de Appel), Vincent van Velsen (kunstcriticus en curator), Lindy Kuit (kunst- en architectuurcriticus), Marloes de Vries (curator Showroom MAMA), Jan de Vries (medeoprichter KINO Rotterdam), Alexandra Straheli (projectleider Atelier Mondial in Bazel), Andrea Bellini (directeur Centre d’Art Contemporain in Genève), Georgina Casparis (curator Manifesta 11) en kunstenaar Johannes Dullin.

Award Show
Op 15 juli wordt het werk van de genomineerden van 2016 getoond tijdens de Award Show en opent de tentoonstelling met werk van de genomineerden in TENT. De jury selecteert tijdens de Award Show de winnaar voor de TENT Academy Award en de Best Foreign Film Award. Naast de beoordeling van de jury kiest ook het publiek hun favoriete werk, deze winnaar ontvangt de Public’s Choice Award. De juryprijs is een residency in het buitenland. Dit jaar bestaat de award uit een residency-programma bij Atelier Mondial in Bazel voor de Nederlandse winnaar en een residencyprogramma bij kunstenaarsinitiatief Het Wilde Weten in Rotterdam voor de Zwitserse winnaar. Tijdens deze residency krijgen de kunstenaars een werk- en woonruimte met een werkbudget tot hun beschikking.

Tentoonstelling
De werken die tijdens de Award Show zijn getoond, worden negen weken tentoongesteld in TENT Rotterdam. Het programma wordt ook vertoond in Zwitserland. De tentoonstelling in TENT is te bezoeken van 15 juli tot en met 18 september.

Gastland Zwitserland
Voor gastland Zwitserland is gekozen vanwege de opening van Manifesta in Zürich deze zomer. Manifesta begon als Nederlands initiatief en werd in 1996 voor de eerste keer georganiseerd in Rotterdam. Daarnaast brengt de jaarlijkse kunstbeurs Art Basel een internationale menigte op de been.

Op de volgende kunstacademies met een specialisatie in audiovisuele kunst worden de Zwitserse afstuderende kunstenaars gescout: The University of applied science of Arts Western Switzerland in Délemont, The Geneva Institute of Art and Design, Ecole cantonale dárt de Lausanne, The Basel School of Design/Visual communication institute, The Zurich University of the Arts, The Lucerne University of Applied Sciences and Arts, Hochschule der Kunste Bern en École cantonale d’art du Valais.

Op 15 juli worden de winnaars bekend gemaakt, tijdens de Award Show en door BK-informatie via de website en sociale mediakanalen.

tentrotterdam.nl


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram