Maandelijks archief: september 2015

Pedro Bakker: Liefde en politiek in China

PB_C_ 006Acht maanden werkte kunstenaar Pedro Bakker in communistisch China aan een spannend onderwerp: Madame Mao. Met een beurs vrije praktijkverdieping van het Mondriaan Fonds verbleef hij in Chongqing Dimensions Art Center & Artists in Residency (DAC&Chongqingair). Al eerder had hij met zijn grote, verhalende tekeningen met succes onderwerpen uit de Nederlandse politieke geschiedenis opgepakt, waaronder de moord op de filmer Theo van Gogh. In China stuitte hij op een muur van censuur toen hij het privéleven van de beroemde voorzitter Mao en zijn vrouw tekende.

De Meester Confucius zei: “ik ben nog nooit iemand tegengekomen die meer om deugd gaf dan om vrouwelijk schoon” (IX:18)

Lees meer ›


Onderzoek: Beeldend kunstenaars: klem tussen twee banen

door Maaike Lauwaert

De economische situatie van beeldend kunstenaars gaat er zo sterk op achteruit dat het kunstenaarschap volledig uitgehold dreigt te raken. Dat leert een enquête bij 311 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars in opdracht van het Belgische tijdschrift rekto:verso. Zij kunnen te weinig investeren in hun praktijk en groeien onvoldoende door tot professioneel werkende kunstenaars.

Lees meer ›


‘Gelukkig maar’

cover 06-2015webVoorwoord 12 september ’15

We leven in een democratie. Gelukkig maar, want in een democratie heb je doorgaans behoorlijk wat vrijheid. Letterlijk betekent democratie ‘volksheerschappij’. Het volk beslist over wat er gaat gebeuren of over wie die beslissingen maakt. In een democratie is er goede en vrije informatievoorziening, want het is belangrijk om een mening te kunnen vormen. Die mening is weer nodig om goede keuzes te kunnen maken op de keuze-momenten die een democratie biedt. Een mening mag in een democratie ook luid en duidelijk worden verkondigd buiten die keuzemomenten om. Gelukkig maar. Lees meer ›


Opdrachtgeverschap en TodaysArt

door Björn Remmerswaal

Het Haagse TodaysArt Festival draait om de presentatie en de ontwikkeling van avontuurlijke en hedendaagse beeldende kunst, podiumkunsten en muziek in de context van de publieke omgeving. Sinds 2005 is TodaysArt naar eigen zeggen bezig om “internationale pioniers en aanstormend talent de mogelijkheid te bieden de grenzen van het nieuwe en soms controversiële te verkennen”.

Schermafdruk 2015-09-04 12.51.15Dit jaar zoekt TodaysArt de grenzen op door te programmeren op een bijzondere locatie: De Pier in Scheveningen. Precies 50 jaar geleden was De Pier de locatie voor ZERO on Sea, een grootschalige manifestatie van de radicale kunstbeweging ZERO, waarbij onder meer de relatie tussen natuurlijke elementen, technologie en de mens centraal stond. ZERO on Sea ging uiteindelijk niet door, maar TodaysArt laat zich inspireren door het idee en de locatie; hedendaagse makers komen vooral met projecten die speciaal voor deze locatie zijn gemaakt.

TodaysArt programmeert graag unieke werken die iets met de festivallocatie te maken hebben, of iets met het steeds wisselende thema van het festival. Om dat mogelijk te maken treedt de festivalorganisatie vaak op als coproducent, opdrachtgever of manager van kunstprojecten.


Een interview met Petra Heck, een van de curatoren van het festival, over het opdrachtgeverschap van het TodaysArt Festival.
Lees meer ›


Subsidieregeling Professionalisering Cultuuronderwijs

stefan-segers--cultuureducatie-met-kwaliteit-in-delft-de-vak-centrum-voor-de-kunstenScholen in het primair onderwijs kunnen tot 1 maart 2016 subsidie aanvragen voor de subsidieregeling Professionalisering Cultuuronderwijs PO. Met het subsidiegeld kunnen zij cultuuronderwijs een structurele plek in het curriculum geven. De regeling maakt onderdeel uit van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (12 september 2015)


Boekman 103: Wie geeft er aan cultuur?

bm103_cvr_500x700_randDe financiering van de kunst- en cultuursector is aan het veranderen. Eigen inkomsten worden belangrijker, maar de private sector neemt de rol van de overheid (nog) niet voldoende over. Door de enorme bezuinigingen is de onderlinge afhankelijkheid van cultuurinstellingen toegenomen en wordt er meer geïnvesteerd in samenwerking. Onder de titel Wie geeft er aan cultuur? verscheen deze zomer Boekman #103. Het tijdschrift over trends in kunst en cultuur richtte zich dit keer volledig op de veranderingen op het gebied van financiering in de kunst- en cultuursector. Een bespreking.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (12 september 2015)


Online kunst kopen op komst

Schermafdruk 2015-09-04 12.43.15Het weblog We Like Art deed onlangs onderzoek onder 500 kunstkopers over hun koopgedrag. Stichting We Like Art stelt zich ten doel om de kunstwereld te ontsluiten voor een breed publiek en manieren te vinden om enthousiasme over kunst te delen. Het blog informeert over “beeldende kunst van hoge kwaliteit onder de € 1.500”.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (12 september 2015)


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram