Maandelijks archief: februari 2014

‘Idioom’

BK-01-2014-coverVoorwoord 1 februari ’14

Ondernemerschap en beeldende kunst worden steeds vaker en vanzelfsprekender in één adem genoemd. De ideale ondernemende kunstenaar is er een die zijn eigen broek ophoudt, aan crowdfunding doet en niet (alleen) afhankelijk is van gemeenschapsgeld om zijn beroepspraktijk uit te kunnen oefenen.

Daar is van alles voor te zeggen. Het is echter vreemd dat – anders dan bij bijvoorbeeld overheidssteun voor bedrijven – subsidies voor beeldend kunstenaars regelmatig worden gezien als geldverspilling en als zwaktebod, ook door insiders.

Zo verkondigde een beeldend kunstenaar annex presentator vorig jaar op de landelijke televisie met enige trots, en dedain jegens zijn gesprekspartner (ook beeldend kunstenaar en gast in het programma), dat híj nog nooit subsidie had ontvangen. Hij leek daarmee te suggereren dat je dáár als beeldend kunstenaar trots op hoort te zijn.

Lees meer ›


Advies Raad voor Cultuur t.a.v. aanvullende plannen Rijksakademie 2017-2020

slagen in cultuur - raad voor cultuurIn zijn advies Slagen in cultuur (d.d. 1 mei 2013) gaf de Raad voor Cultuur een aantal cultuurinstellingen een voorwaardelijk positief subsidieadvies aan de minister. De voorwaarde was dat deze instellingen – waaronder de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (RABK) en De Ateliers – nog in 2013 met een aanvullend plan zouden komen.

De Rijksakademie en De Ateliers kondigden halverwege het jaar 2012 hun samenwerking aan. In oktober 2013 trokken De Ateliers zich echter terug uit de onderhandelingen. De Rijksakademie diende hun aanvullend plan in, De Ateliers deden dat niet. (BK 2014-01)

Lees het volledige artikel in het tijdschrift


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram