Steen in Water – een onbekend aardwerk voor de 1e Maasvlakte

10442398_746368062082906_4564327605750087088_nTussen 1973 en 1979 realiseerden beeldend kunstenaars Teun Jacob (1927-2009) en Kees Verschuren (1941) een gigantisch land art kunstwerk op de 1e Maasvlakte (toen nog Centrale Maasvlakte). Teun Jacob was vele jaren zeer nauw betrokken bij BK-informatie. Om die reden besteden wij aandacht aan de publicatie over het kunstwerk op de Maasvlakte. Steen in Water verschijnt op 19 juni 2014.

Steen in Water
Steen in Water handelt over de totstandkoming van een verborgen land art project op de 1e Maasvlakte in de jaren zeventig. Het was het grootste land art project van Nederland, maar omheind en afgezonderd is dit werk van Teun Jacob en Kees Verschuren nagenoeg onbekend gebleven. In 1979 werd het onthuld, onder de rook van een nieuwe elektriciteitscentrale op de Maasvlakte. Een groot terrein binnen dit industriegebied was door hen tot kunst verheven. Vijf jaar hadden zij gewerkt aan dit aardwerk dat als mengvorm van industrie, stad en land, een unieke positie inneemt binnen de land art. Ze combineerden industriële materialen met een beplantingsstructuur die de Noordzeestormen moest kunnen weerstaan. Historische foto’s laten zien hoe intieme ruimtes werden gecombineerd met weidse uitzichten. Ook andere Nederlandse kunstenaars leverden bijdragen aan dit project. Gelegen op een kunstmatige landtong die op het water gewonnen was, weerspiegelde dit kunstlandschap bovendien de grootse ambities van het uitdijende naoorlogse Nederland. Behalve welvaart en vooruitgang waren ook protestbewegingen van de (Rotterdamse) bevolking en andere kunstenaars kenmerkend voor die tijd en maakte activisme op allerlei manieren deel uit van dit kunstproces.

Presentatie Steen in Water
Op donderdag 19 juni 2014 wordt tijdens het programma van CBK Rotterdam The Z-Files, Kunst en de Stad de publicatie Steen in Water – een onbekend aardwerk voor de 1e Maasvlakte gepresenteerd.
Aan het woord komen o.a. Siebe Thissen (hoofd BKOR van het CBK Rotterdam), Sandra Smets (kunsthistoricus en schrijver) en Kees Verschuren (beeldend kunstenaar). De sprekers zullen nader ingaan op land art in het algemeen en dit bijzondere werk op de 1e Maasvlakte in het bijzonder.

De presentatie is onderdeel van het programma van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam die dit jaar het thema Urban by Nature kreeg.

Locatie: Natuurhistorisch Museum Rotterdam (in Museumpark te Rotterdam)
Datum en tijd: 19 juni om 17.00 uur


Geef een reactie

Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram