Vrouwen ondervertegenwoordigd in kunst en cultuur

ffwebsite_1440x440Slechts 13% van de tentoongestelde werken in Nederlandse musea zijn door vrouwen gemaakt. Dat blijkt uit het onderzoek The Position of Women Artists in Four Art Disciplines in The Netherlands dat Astrid Kerchman and Pauline Salet uitvoerden op verzoek van Mama Cash. Ook in andere disciplines is de positie van vrouwen voor verbetering vatbaar.

Het onderzoek bestond uit een meta-analyse van bestaand onderzoek naar de positie van vrouwelijke makers in de Nederlandse muziek, beeldende kunst, literatuur en podiumkunsten. Om vergelijkbare cijfers te krijgen werden de beschikbare data op punten aangevuld met eigen tellingen. In veel disciplines is de afgelopen jaren de (scheve) genderverhouding gemeten. Ondervertegenwoordiging op basis van andere kenmerken zoals kleur is tot nu toe veel minder in kaart gebracht. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in elke discipline die in dit onderzoek is opgenomen. Bij Nederlands grootste popfestivals is slechts 3% van de headliners vrouw. In de Nederlandse literaire canon is slechts 16% van de werken van de hand van een vrouw en 17% van de choreografen bij dansgezelschappen is vrouw. De laatste cijfers van galeries en uitgeverijen geven reden tot voorzichtig optimisme.

In de sector beeldende kunst is gekeken naar acht grote musea. Hierna genoemd, tussen haakjes na de naam van het museum vindt u de vrouwelijke vertegenwoordiging in de vaste collectie en tijdelijke solotentoonstellingen tussen 2013 en 2018: Van Abbemuseum in Eindhoven (15,7%), Stedelijk Museum in Amsterdam (20,5%), Centraal Museum in Utrecht (10,7%), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (5,4%), Groninger Museum in Groningen (13%), Museum de Fundatie in Zwolle (0,0%), Gemeentemuseum in Den Haag (12%) en het Drents Museum in Assen (6,1%).

mamacash.org


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram