Simpel

Laatst was Thierry Baudet van het Forum voor Democratie bij het EO radioprogramma Dit is de Dag. Hij sprak daar over kunst. Hij vindt kunst in Nederland veel te links, te kritisch en te geëngageerd en dat komt door de politiek, want zij geven richting met kunstbeleid. Het was tijd voor een andere richting. Zo ongeveer legde Baudet zijn visie op de kunstwereld uit. Omdat zijn partij een kleine partij is, is het waarschijnlijk dat Baudet als cultuurwoordvoerder voor zijn partij zal gaan optreden.

Aanleiding voor het gesprek op Radio 1 was het tentoonstellingsprogramma in het Stedelijk Museum Amsterdam. Dit jaar wijdt het museum vijf tentoonstellingen aan het begrip migratie. Beatrix Ruf daarover op de website van het museum: “Het is belangrijk om steeds nieuwe verhalen te vertellen, zowel met onze collectie als met afzonderlijke tentoonstellingen. Juist nu, als tegenwicht van het populisme dat steeds meer in opkomst is in Europa.”

Baudet is niet verbaasd: “Je ziet het bij alle kunstuitingen, mensen zijn heel erg bezig om partij te kiezen, altijd tegen rechts. Ik vind dat zo voorspelbaar worden.” Het kersverse kamerlid wil daarom een “culturele beweging in gang zetten waarin we de hedendaagse kunstwereld ook willen verrijken en verbreden”. Dat is fraai, verrijken en verbreden. Wat hij bedoelde was dat hij de kunst wil verrechtsen, dat het niet meer zo maatschappijkritisch is, maar dat er ruimte is voor een ander geluid. Wat voor geluid zou dat zijn?

De kunst die wij om ons heen zien is dus linkse kunst, of wordt als linkse kunst ervaren. Volgens Baudet zie je het overal, ook in de muziek, ook in de architectuur en ga zo maar door. Overal linkse kunst, overal wordt partij gekozen, tegen rechts. Een interessante observatie, ook als deze niet op waarheid berust. Hoe dan ook, Baudet hield een pleidooi voor meer rechtse kunst – die overigens volgens Baudet momenteel gemaakt wordt door mensen die niet of vrijwel geen subsidie kunnen krijgen, noch toegang tot het kunstonderwijs.

We worden dus ‘overvoerd’ met linkse en maatschappijkritische kunst, tegen rechts, voor de EU, voor open grenzen”. Wat zegt dat? Dat de meeste kunstenaars en tentoonstellingsmakers links georiënteerd en maatschappijkritisch zijn. Hoe komt dat? Daar kunnen veel redenen voor zijn waarvan er een te maken kan hebben met de gemiddelde verdiensten van een kunstenaar. Traditioneel behoort het linkse gedachtegoed bij mensen die niet aan de kant van het grote geld zitten, uit noodzaak of uit vrije keus. De meeste kunstenaars zijn niet rijk en als ze dat al zijn, hebben ze vaak periodes van relatieve armoede gekend. Dat bevordert het linkse denken.

Daarom een tip voor cultuurwoordvoerders die graag meer rechtse kunst zien: maak het mogelijk dat kunstenaars en tentoonstellingsmakers idioot rijk worden. Verzin een list, waardoor ze zullen gaan denken in winstmarges, conversies en afzetmarkten. Roep een model in het leven waardoor kunstenaars op termijn geld in overvloed hebben. Langzaamaan zal die irritante linkse maatschappijkritiek verstommen en zullen rijke kunstenaars zich ingraven en minder zin hebben zich druk te maken over de ongelijkheid in de wereld.

Of is dat te simpel?

Meer Covers & Opinie

ADVERTENTIES