BK-lezing door ruangrupa

Het Indonesische collectief ruangrupa verzorgt op 12 februari de BK-lezing tijdens Art Rotterdam.

Ruangrupa is de samensteller van Sonsbeek 2016. De lezing is reeds uitverkocht maar zal voor belangstellenden die er niet bij kunnen zijn, binnen enkele weken na de lezing online worden geplaatst.

Sonsbeek
Vanaf 4 juni 2016 vindt de 11e editie van deze hedendaagse kunsttentoonstelling plaats in het Sonsbeekpark, de stad Arnhem en Museum Arnhem. Sonsbeek 2016 wordt samengesteld door ruangrupa. Sonsbeek – dat al bestaat sinds 1948 – gaat graag het experiment aan en wordt internationaal gewaardeerd vanwege haar vooruitstrevendheid en vermogen om kunst, cultuur en maatschappelijke thema’s met elkaar te verbinden. Ook met ruangrupa als curator zal dit weer het geval zijn.

ruangrupa
Ruangrupa uit Jakarta bestaat uit zo’n veertig kunstenaars, curatoren, architecten, schrijvers en historici. Zij onderzoeken de stad en openbare ruimte door verhalen van bewoners in kaart te brengen. Vanuit de perspectieven geschiedenis, economie, jongeren en educatie belicht ruangrupa actuele maatschappelijke thema’s zoals migratie en leegstand. Het thema van Sonsbeek 2016 – transaction – stelt betrokkenheid en uitwisseling van kennis en ervaring tussen mensen centraal.

ruru huis
Ruangrupa is erg benieuwd naar de verhalen uit de stad Arnhem en nodigt iedereen uit om kennis, inspiratie en herinneringen over Arnhem te delen. Het delen van deze verhalen, kennis en inspiratie vindt plaats in het ruru huis, een (t)huiskamer in het centrum van Arnhem waar iedereen welkom is. Er worden lezingen, performances, workshops en exposities georganiseerd in samenwerking met ruangrupa, lokale initiatieven en deelnemende kunstenaars. Daarnaast loopt er vanuit het ruru huis een onderzoeksprogramma waaruit een serie publicaties zal voortvloeien en wordt er radio gemaakt met interviews, verhalen en berichten uit zowel Arnhem als Indonesië. Het ruru huis werd in juli 2015 geopend en is tot aan Sonsbeek 2016 elke donderdag, vrijdag en zaterdag open.

Transactions
Het concept ‘transaction’ stelt betrokkenheid centraal. In de werkwijze van ruangrupa nemen transacties altijd een belangrijke plaats in. Met ‘transacties’ doelt ruangrupa op uitwisseling van kennis en ervaring die plaatsvinden tussen mensen in allerlei domeinen; ruimtelijk, cultureel, politiek en sociaal en ziet daarmee ‘transacties’ als een vertrekpunt voor een hedendaags wereldbeeld dat niet slechts door een dominante economie wordt bepaald, maar juist ook filosofisch is en bevraagt hoe de mens zich verhoudt tot de wereld om zich heen.
Ruangrupa houdt zich bezig met de vraag van wie is de stad? en met het veranderende karakter van de openbare ruimte in de stad. De verandering van de publieke ruimte lijkt een recent fenomeen maar is volgens ruangrupa veelal het gevolg van een waardensysteem dat wordt bepaald door een overheersende economie en een overheid die zich langzaam maar zeker terugtrekt uit de publieke sector. Hier liggen duidelijke maatschappelijke en ideologische keuzes aan ten grondslag die vaak lastig zijn te herkennen omdat we ze ‘gewoon’ vinden, of omdat we ze niet zien. Arnhem kan anno 2015 worden gezien als een voorbeeld voor veel andere middelgrote West-Europese steden die te maken hebben met kwesties als vergrijzing, mobiliteit en leegstand. Ruangrupa is geïnteresseerd in hoe burgers zich daarbinnen bewegen.

Een video-opname van de lezing zal achteraf beschikbaar worden gesteld via deze website en sociale media (facebook.com/BKinformatie |
twitter.com/BKinformatie).

Meer informatie over Sonsbeek en ruangrupa: sonsbeek.org en ruangrupa.org


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram