Maandelijks archief: september 2018

Paradisolezing: Fair Practice Code

W386_979068-Paradisodebat-2017-744x618De jaarlijks door Kunsten ’92 georganiseerde Paradisolezing, dit jaar op 26 augustus, ging over de Fair Practice Code. Deze is door jonge kunstenaars en creatieven geïnitieerd (onder coördinatie van Kunsten ’92), ter verbetering van arbeidsvoorwaarden en toekomstperspectieven in de culturele en creatieve sector. Vijf sprekers gingen nader in op vijf waarden – solidariteit, transparantie, duurzaamheid, diversiteit en vertrouwen – die centraal staan in de Fair Practice Code. Dat leverde een gevarieerde serie lezingen op. Gebaseerd op het gedachtegoed van de Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman, was de achterliggende vraag van dit Paradisodebat hoe de cultuursector stand houdt in tijden vloeibaarheid, waarbij ‘vloeibaarheid’ verwijst naar het gegeven dat in de samenleving alles voortdurend in beweging is.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (28 september 2018)


Evaluatie provinciaal cultuurbeleid Groningen

Groningen_cs5Recentelijk vond de tussentijdse evaluatie plaats van het cultuurbeleid 2017-2020 van de provincie Groningen. Daarin werd geconcludeerd dat het beleidskader van de provincie ondersteunend werkt voor het de sector, maar ook dat de beleidsuitvoering soms als onoverzichtelijk, dirigistisch en knellend wordt ervaren. De cultuurorganisaties voelen zich soms erg instrumenteel benaderd en er is weinig financiële ruimte voor nieuwe initiatieven die zich kunnen en willen ontwikkelen buiten de regels van de beleidsinstrumenten om.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (28 oktober 2018)


AIR netwerk Brabant

Schermafbeelding 2018-09-21 om 12.24.57In september ging in Noord-Brabant een nieuw samenwerkingsverband van start onder de naam AIR netwerk Brabant, een initiatief van Witte Rook Breda, De Fabriek Eindhoven, Van-Gogh AIR Zundert en TAC Eindhoven. Het betreft een samenwerking op het gebied van beeldende kunstinstellingen die zich (ook) bezighouden met Artist-in-Residence (AIR). In Nederland, én in Noord-Brabant, is sprake van een toename van organisaties die zich bezighouden met Artist-in-Residence en van de vijftig Artist-in-Residencies in Nederland bevinden zich er achttien in Brabant.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (28 september 2018)


Platform Makers

In de kunst- en cultuursector wordt momenteel veel gesproken over scheve arbeidsverhoudingen en de slechte inkomenspositie van kunstenaars. Ook het auteursrecht (auteurs- en naburig recht) is in dit verband belangrijk voor makers. Platform Makers stuurde deze zomer een brief aan de vaste commissie Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer waarin zij om hernieuwde aandacht vragen voor dit aspect van de Schermafbeelding 2018-09-21 om 12.22.57inkomensbronnen voor makers.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (28 oktober 2018)


Nederlandse cultuurexport

buitengaats_digitale kaart uitsnedeII_2013-1In Buitengaats worden gegevens van de Nederlandse cultuurexport in kaart gebracht. In 2017 werden meer dan 15.000 activiteiten geregistreerd van Nederlandse makers en organisaties over de grens, waaronder optredens, tentoonstellingen, lezingen, presentaties en publicaties.
Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (28 september 2018)


Nieuwe Europese agenda voor cultuur

EUUN0001Volgens EU-burgers is cultuur de belangrijkste factor om een gevoel van gemeenschap te creëren, toch neemt bijna een derde van hen niet deel aan culturele activiteiten. Een grotere culturele participatie zou Europeanen dichter bij elkaar brengen. Als reactie op deze bevindingen en op verzoeken van EU-leiders om meer EU-samenwerking op cultureel gebied, heeft de Europese Commissie op 22 mei 2018 een voorstel voor een nieuwe Europese agenda voor cultuur goedgekeurd.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 6 (28 september 2018)


‘Zwijgen’

BK-INFO-2018-06-DEFDEFDEF cover‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ is het aloude gezegde en zo waar als het in veel gevallen is, – denk bijvoorbeeld aan de uitspraken van Wiebes in Zomergasten – de regel gaat zeker niet in alle gevallen op.

Over de arbeidsmarktpositie van kunstenaars wordt steeds vaker gesproken, het is inmiddels een vanzelfsprekendheid geworden. Dat is een goede zaak; alle kunstenaars verdienen een betere positie op de arbeidsmarkt, een betere onderhandelingspositie, een betere inkomenspositie en daar kan niet genoeg over gesproken worden. Er is veel te verbeteren en gelukkig ziet de politiek dat nu ook in en dankzij vele initiatieven uit het veld wordt er nu niet alleen gesproken maar ook gehandeld. Lees meer ›


vakantieverhalen

De zomer is voorbij en de herfst is in aantocht. Wat blijft hangen van de zomer zijn de vakantieverhalen, de uitstapjes die gedaan werden. In BK-informatie nr. 5 van dit jaar deden we een oproep uw kunstervaringen van deze zomer met ons te delen. We verzamelen ze onderstaand (u kunt no g steeds uw eigen zomerkunstervaring naar ons mailen).

 

Beeldend kunstenaar Frist Dijcks bezocht het verlaten kasteel d’Aspremont-Lynden in België, waar kunstenaars met en zonder naam en faam bijeen zijn gebracht voor de tentoonstelling Scene Unseen en schreef erover in Jegens & Tevens.

Gerrie Starreveld, beeldend kunstenaar schreef eveneens over kunst in België: “Deze zomer bezochten wij de Kunsttriënnale Beaufort langs de Belgische kust. Het weer was fantastisch, we verplaatsten ons van de ene strandtent naar de andere en bekeken de kunstwerken ter plekke.
Wat opviel was de omgang van de mensen met de kunstwerken. In Oostende zijn de oranje Rock Strangers van Arne Quinze onderdeel van een parcours voor allerlei fietskarretjes waar kinderen en volwassenen de boulevard onveilig mee maken. Het ziet er speels uit.
Bij één van de beelden van Kader Attia’s Holy Land stonden een boodschappenwagentje en 2 stoeltjes geparkeerd. De eigenaren zaten er aan de achterkant in het zand tegenaan en gebruikten het beeld als ruggensteuntje.
En dan was er nog die éne dame bij The Navigator Monument van Simon Dybbroe Møller.  Wij hebben ervan genoten.”

Arne Quinze, Rock Strangers (foto: Gerrie Starreveld)

Arne Quinze, Rock Strangers (foto: Gerrie Starreveld)

Kader Attia, Holy Land (foto: Gerrie Starreveld)

Kader Attia, Holy Land (foto: Gerrie Starreveld)

Kader Attia, Holy Land (foto: Gerrie Starreveld)

Kader Attia, Holy Land (foto: Gerrie Starreveld)

Simon Dybbroe Møller, The Navigator Monument (foto: Gerrie Starreveld)

Simon Dybbroe Møller, The Navigator Monument (foto: Gerrie Starreveld)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram