Jaarlijks archief: 2018

Sectoradvies beeldende kunst. Zichtbaar van waarde

Schermafbeelding 2018-12-21 om 08.22.47Eind november publiceerde de Raad voor Cultuur zijn sectoradvies voor de beeldende kunst Zichtbaar van waarde; een van de tien sectoradviezen die de raad uitbrengt met analyses van trends en ontwikkelingen per sector vanuit artistiek, maatschappelijk en economisch perspectief die worden gekoppeld aan beleidsopties. De sectoradviezen vormen een deel van de bouwstenen voor een discussie over de herziening van het cultuurbestel, waarover in het voorjaar van 2019 een advies verschijnt.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 8 (21 december 2018)


BK-lezing door Joram Kraaijeveld

Lees meer ›


‘Zekerheid’

BK-INFO-2018-08-DEFcoverWe leven in onzekere tijden, althans zo wordt deze vaak ervaren. Terwijl we juist leven in een tijd en op een plaats waarin er veel zekerheden zijn, meer dan ooit tevoren. Gezondheidszorg, AOW, pensioen, arbeidsongeschiktheid: voor velen is het redelijk goed geregeld.

Mensen houden van zekerheid, het geeft rust en ruimte voor andere dingen die belangrijk zijn. Maar die zekerheid is niet voor iedereen weggelegd en niet voor iedereen in gelijke mate. Zo leven veel kunstenaars bijvoorbeeld met inkomensonzekerheid, waardoor ze niet altijd even veel te besteden hebben en scherpe keuzes moeten maken in hun bestedingen. Een van de dingen waarop dan al snel wordt bezuinigd is zekerheid. Op het gebied van pensioen, arbeidsongeschiktheid, of bedrijfsrisico’s. Het gevolg is dat er aardig wat kunstenaars zijn die hun verzekeringen niet goed hebben geregeld. Lees meer ›


Recente honoreringen presentatie-instellingen

Logo downloads NL web groenTijdens de jaarlijkse aanvraagronde is voor ruim 3,2 miljoen euro toegekend aan de programma’s van achttien presentatie-instellingen voor hedendaagse beeldende kunst. Deze instellingen krijgen de bijdrage voor programma’s van één tot maximaal drie jaar. De bijdragen variëren van 30.000 tot 170.000 euro op jaarbasis.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 8 (21 december 2018)


Recente honoreringen kunstenaars

4849MON-Adviseurs-banners-BK-informatieDeze zomer ontvingen 29 beeldend kunstenaars via het Mondriaan Fonds een Werkbijdrage Bewezen Talent (minstens vier jaar een beroepspraktijk).

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 8 (21 december 2018)


Cultuur in nieuwe college-akkoorden

LKCA-smal-RGB-paars_originalEind oktober publiceerde LKCA – Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst – de resultaten van een onderzoek naar het belang dat cultuur krijgt in de coalitieakkoorden van 26 kleine, 17 middelgrote en 7 grote gemeenten.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 8 (21 december 2018)


Meer werkbeurzen voor talenten beeldende kunst

266px-Ingrid_van_Engelshoven_(cropped)Minister Van Engelshoven (OCW) maakte op 19 november jl. bekend dat er meer werkbeurzen voor cultuurtalenten komen. Zowel voor kort afgestudeerden, als voor bewezen talentvolle kunstenaars. Ook krijgt meer Nederlands talent de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan een internationale mentor.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 8 (21 december 2018)


Crash Course Xiamen

Tanja Smit is beeldend kunstenaar. Haar tekstwerken, tekeningen en schilderingen zijn een wisselwerking tussen taal en beeld, zelfgecreëerde regels en anarchie. Van 1993 tot 2009 woonde ze grotendeels in Barcelona, waar ze haar kunstenaarspraktijk verder ontwikkelde, onder andere door er een start te maken met de omzetting van haar tekstwerken in muziek. Van blijvende invloed waren ook een aantal zen-kalligrafieworkshops die ze er volgde. Sindsdien werkt ze veel met inkt en bamboe penseel op papier. Het heeft geleid tot een groeiende interesse voor de oosterse cultuur en een verlangen om de bakermat van de inktkunst, China, beter te leren kennen. Afgelopen voorjaar verbleef ze drie maanden in Xiamen.

De weg wordt gemaakt door degenen die hem lopen. (Chinees spreekwoord)

UitzichtXiamen ligt aan de Chinese zuidkust, tussen Shanghai en Hongkong, tegenover Taiwan. Er wonen ongeveer vier miljoen mensen. Ik heb voor deze stad gekozen, omdat het CEAC (Chinese European Art Center) zich hier bevindt, dat me van verschillende kanten is aangeraden. Bij aankomst tref ik een ontregeld CEAC aan: May Lee, de Chinese directeur, is een paar dagen ervoor plotseling in het ziekenhuis opgenomen. Ineke, de Nederlandse oprichter, springt in, samen met bevriende kunstenaar Wei Na. Na de eerste nacht op mijn nieuwe plek wordt me aangeboden om naar een ander appartement verhuizen. Het is wel heel slecht achtergelaten door de vorige gebruiker, maar leger en lichter, dus beter geschikt als atelier en het heeft uitzicht op zee! Ik doe het. Mr. Zhu, de IT-er uit CEAC’s netwerk, assisteert met het installeren van de Chinese simkaart en de wifi. Ik zal hem regelmatig zien, want de langzame wifi valt geregeld uit en is dan niet makkelijk weer op te starten. Lees meer ›


Arbeidsvoorwaarden freelance curatoren

curatorenhonorarium_05Binnen Platform BK is een werkgroep van freelance curatoren actief; een collectief dat is opgericht door en voor freelance curatoren in Nederland. Onlangs publiceerde deze werkgroep een (voorlopige) verklaring waarbij zij een aantal agendapunten onder de aandacht brengt.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 7 (9 november 2018)


Kabinet stimuleert succesvolle honorariumrichtlijn

EuromuntOp Prinsjesdag is bekendgemaakt dat het Mondriaan Fonds voor 2019 en 2020 een jaarlijks bedrag van € 800.000 krijgt om kunstinstellingen te stimuleren kunstenaars naar behoren te honoreren voor tentoonstellingen, een en ander naar aanleiding van de richtlijn kunstenaarshonoraria (zie ook BK-informatie nr. 1, 2017).

Recentelijk bleek uit een brede enquête onder instellingen en kunstenaars dat het aantal musea en instellingen dat kunstenaars honoreert in een jaar tijd is verdubbeld. Ook bleek dat vrijwel alle instellingen en ruim 80 procent van de kunstenaars de richtlijn inmiddels kent. Twee derde van de instellingen past de richtlijn toe. Op basis van de positieve ervaringen en de uitkomsten van de enquête zal initiatiefnemer van de richtlijn BKNL (Beeldende Kunst Nederland) deze voortzetten en de richtbedragen opnieuw indexeren.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 7 (9 november 2018)


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram