Maandelijks archief: maart 2017

Christie van der Haak: More is More

Vawolf_facade_voorzijde_01naf 2 december 2016 is Christie van der Haak’s installatie te zien op de façade en lobby van The Wolfsonian in Miami. Zij transformeerde het iconische art deco gebouw in Miami met haar karakteristieke tapijtwerken en op batik geïnspireerde prints. Het gaat om de eerste presentatie van Van der Haak in de Verenigde Staten. Van der Haak werkt als beeldend kunstenaar en werkte daarnaast jarenlang als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. In 2016 ging zij met pensioen.

“This is the first native American temple”
“I found my heaven on earth, it is made by Christie van der Haak”

Dit zijn een paar voorbeelden van teksten die ik terugvind onder foto’s op Instagram van mensen die ik niet ken maar mijn installatie op en in het Wolfsonian in Miami zo indrukwekkend vinden dat er deze teksten uitkomen.

In november 2015 mocht ik in Den Haag de Ouborgprijs ontvangen, deze wordt één keer per twee jaar uitgereikt aan een Haagse kunstenaar. Ik mocht een boek maken, Sproken, samen met Studio Renate Boere, ik kreeg een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en een geldbedrag. De tentoonstelling was tot en met januari vorig jaar te zien. 2015 was het jaar waarin ik 65 jaar werd en er na 25 jaar helaas een eind kwam aan mijn werk als docent schilderen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Het was ook het jaar dat Galerie Vivid mijn werk liet zien op de Designbeurs in Basel. Lees meer ›


Adviesvraag OCW aan Raad voor Cultuur

De raad

De raad

Minister Bussemaker (OCW) gaf eind januari van dit jaar het startschot om de toekomst van het cultuurbeleid in Nederland te gaan verkennen. In Agenda Cultuur (2015) concludeerde de Raad voor Cultuur dat het cultuurbeleid sterk nationaal is georiënteerd en vooral is gericht op individuele instellingen en niet op de samenhang van culturele voorzieningen. Daarom stelde de raad voor om de keuzes van stedelijke regio’s meer leidend te laten worden in het cultuurbeleid. De minister volgt deze aanbeveling van de raad op.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


200 kunstenaars ageren tegen rechts-populisme met radicale kunst

rtaImageMeer dan tweehonderd gerenommeerde kunstenaars, waaronder Anish Kapoor, Kader Attia, Olafur Eliasson, Steve McQueen, Tracey Rose, Ugo Rondinone en Defne Ayas (artistiek directeur Witte de With, centre for contemporary art) hebben zich verenigd in het collectief Hands Off Our Revolution. Kunstenaars, muzikanten, schrijvers en curatoren zullen tentoonstellingen en evenementen organiseren die de opkomst van rechts populisme ter sprake stellen. In mei van dit jaar worden de eerste tentoonstellingen bekendgemaakt.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


Culturele samenwerking kwetsbare gebieden deels gered

De ministers Koenders (Buitenlandse Zaken), Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Bussemaker (OCW) reageerden in een kamerbrief op de motie Van Veen die op 21 november 2016 in de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie verzocht de regering om alle cultuurprojecten in Egypte, Libanon, Mali, Marokko, Rusland, Turkije en de Palestijnse Gebieden met ingang van 1 januari 2017 te beëindigen (zie ook BK-informatie nr. 1, 2017).

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


Impulsgelden Noord-Brabant

bkkc_logoDe provincie Brabant gaat ook in de huidige bestuursperiode door met de impulsgeldenregeling, die innovatie en ondernemerschap in de culturele sector stimuleert. Daarvoor is dit jaar €1.650.000 beschikbaar. Naast de professionele kunsten, zijn ook amateurkunst, cultuureducatie en erfgoed opgenomen in de nieuwe regeling. Nieuwe aanvragen kunnen vanaf 3 april ingediend worden.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


Cultuurconvenant Oost-Nederland en OCW

convenantLandsdeel Oost wil zich ontwikkelen tot een ‘kraamkamer’ voor nieuwe vormen van kunst en cultuur. Dit staat in het cultuurconvenant dat het ministerie van OCW, de provincies Gelderland en Overijssel en de steden Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Ede, Deventer, Zwolle, Hengelo en Enschede zijn overeengekomen. Met deze overeenkomst willen de overheden de culturele infrastructuur in Oost-Nederland versterken.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


Top 100 kunstverzamelaars

?????Ook dit jaar is een lijst opgesteld met de honderd belangrijkste levende Nederlandse kunstverzamelaars. De in de lijst opgenomen verzamelaars hebben een verzameling die bestaat uit gemiddeld vele honderden werken en een waarde van minimaal 600.000 euro. Bij de publicatie van de Top 100 omschrijft de organisatie, Stichting Kunstweek, ook een profiel van ‘de kunstverzamelaar’ in Nederland.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


1,1 miljoen verdeeld door Stimuleringsfonds

SCI_Woordbeeld_NL_4_regels_RGBHet Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kende 1,1 miljoen euro subsidie toe aan programma’s van 25 instellingen op het gebied van architectuur, vormgeving en digitale cultuur. De bijdragen variëren van 20.000 tot 80.000 euro. Eens per jaar kunnen cultuurinstellingen een bijdrage bij het Stimuleringsfonds aanvragen voor hun activiteitenprogramma met een maximale looptijd van een jaar. In het najaar van 2016 vroegen 47 instellingen voor bijna 2,3 miljoen aan.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 2 (17 maart 2017)


Wat ‘nu’?

BK-INFO-2017-2-all-cover kleinAngst is de belangrijkste bron van bijgeloof en één van de belangrijkste bronnen van wreedheid. Angst overwinnen is het begin van wijsheid.
- Bertrand Russel

Wat kan ik nu, op dit moment schrijven op deze plek? We zijn op het moment van schrijven enkele weken gevorderd in het tijdperk Trump en enkele weken verwijderd van de verkiezingen in Nederland. Op het moment dat u deze tekst leest, zijn die laatste achter de rug. U weet terwijl u dit leest, wat ik schrijvend, in een ander nu, nog niet weet. U weet hoe de verkiezingen op 15 maart jongstleden zijn verlopen. Wat kan ik ‘nu’ schrijven wat uw aandacht ‘straks’ nog vasthoudt? Lees meer ›


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram