Maandelijks archief: juni 2015

Jaarverslag Platform BK

jaarverslagpbkOnlangs publiceerde Platform BK zijn jaarverslag over de periode juli 2013 tot en met december 2014. Vereniging Platform Beeldende Kunst (PBK) onderzoekt de rol van kunst in de samenleving en vertegenwoordigt kunstenaars, ontwerpers en andere culturele producenten. PBK vormt de schakel tussen de kunstsector, belangenverenigingen, politiek en media en voedt het debat over het belang van kunst voor de samenleving. Het doel van alle projecten van PBK is om inzichtelijk te maken hoe het huidige kunstlandschap verandert, wat de consequenties zijn van het cultuurbeleid en wat de gevolgen zijn voor de kunstsector en de samenleving.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 4 (6 juni 2015)


Jaarverslag 2014 en bijdragen Mondriaan Fonds

cover-jaarverslag-2014Afgelopen maart publiceerde het Mondriaan Fonds zijn Jaarverslag 2014, dat uitgebreid ingaat op de activiteiten van het fonds in 2014 en hier en daar vooruitblikt. Een aantal van de in onze ogen voor beeldend kunstenaar belangrijke punten geven we kort weer in dit artikel. Tegelijkertijd maken we van de gelegenheid gebruik en geven we aan de hand van het Jaarverslag een overzicht van financieringsmogelijkheden die het Mondriaan Fonds biedt, met een focus op de regelingen die interessant zijn voor beeldend kunstenaars.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 4 (6 juni 2015)

 


Minister OCW reageert op Algemene Rekenkamer

bussemaker1In februari 2015 publiceerde de Algemene Rekenkamer Bezuinigen op Cultuur; Realisatie en effect (zie ook BK-informatie nr. 2 d.d. 14 maart 2015). Daarin constateert de Algemene Rekenkamer o.a. dat nog niet alle relevante informatie beschikbaar is om in de Tweede Kamer het debat over de nieuwe BIS (Basis Infrastructuur 2017-2020) goed te kunnen voeren. De Rekenkamer adviseert de minister van OCW ervoor te zorgen dat bij dit debat alle relevante informatie over recente ontwikkelingen beschikbaar is. Op 16 april jl. reageerde de minister middels een brief op de vragen van de Algemene Rekenkamer. In dit artikel geven we enkele antwoorden weer op de vragen uit de brief van de minister.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 4 (6 juni 2015)


Agenda Cultuur 2017–2020

agenda-cultuur-kleinIn april presenteerde de Raad voor Cultuur de publicatie Agenda Cultuur 2017-2010 en verder. Daarin adviseert de raad de minister van OCW over de hoofdlijnen van het cultuurbeleid.
“Niet alleen voor de beleidsperiode 2017 – 2020, de raad kijkt ook verder vooruit”, aldus de raad. BK-informatie geeft een korte samenvatting van de hoofdlijnen en van de adviezen voor de sector beeldende kunst.

Het volledige artikel staat in BK-informatie nummer 4 (6 juni 2015)


Een installatie voor Nanjing

Voor Karin van Dam zijn de (ruimtevullende) installaties die zij maakt als fantasiesteden waarin je kunt ronddwalen. Bij toeval, op ontdekkingstocht, stuit zij op haar ‘bouwmaterialen’: buizen en kokers, bouwplastic en rubber, wol en ballonnen. Ze vormen het palet voor tijdelijke installaties die zij realiseert op bijzondere plekken in musea, maar ook op daken van gebouwen of op de hoek van een straat.

WEB IMG_0409 kopie

Oktober vorig jaar werd ik benaderd om deel te nemen aan een tentoonstelling in het AMNUA museum in Nanjing, een miljoenenstad in de omgeving van Sjanghai. Nanjing, bij ons relatief onbekend, is in China voor eeuwig verbonden aan de moord op honderdduizenden inwoners door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Politiek en historie grijpen hier in elkaar. Zo ook in de expositie Insource/outsource, waarmee de curatoren de politieke/maatschappelijk veranderingen in China tegen het licht wilden houden. Lees meer ›


Eindexamenwerk 2015

Vanaf eind juni presenteren de diverse kunstacademies in Nederland het eindexamenwerk van enkele honderden afgestudeerden. BK-informatie toont afbeeldingen van werk van eindexamenkandidaten van een aantal bachelor-opleidingen. Een flink aantal studenten van onder andere de HKU heeft beeld beschikbaar gesteld. Een volledig overzicht krijgt u natuurlijk door de diverse eindexamententoonstellingen te bezoeken. In BK-informatie nr. 4 (HKU, WdKA en ArtEZ) en nr. 5 van dit jaar wordt werk van examenstudenten van diverse kunstacademies getoond.

Voor de HKU en de WdKA hebben we online een galerie aangemaakt om het werk van eindexamenkandidaten te tonen. Artez heeft op de eigen website een uitgebreid overzicht geplaatst.


Eindexamenwerk WdKA 2015

Vanaf eind juni presenteren de diverse kunstacademies in Nederland het eindexamenwerk van enkele honderden afgestudeerden. BK-informatie toont afbeeldingen van werk van eindexamenkandidaten van een aantal bachelor-opleidingen. Een flink aantal studenten van onder andere de Willem de Kooning Acadamie in Rotterdam heeft beeld beschikbaar gesteld. Een volledig overzicht krijgt u natuurlijk door de diverse eindexamententoonstellingen te bezoeken. In BK-informatie nr. 4 en 5 van dit jaar wordt werk van examenstudenten van diverse kunstacademies getoond.


Eindexamenwerk HKU 2015

Vanaf eind juni presenteren de diverse kunstacademies in Nederland het eindexamenwerk van enkele honderden afgestudeerden. BK-informatie toont afbeeldingen van werk van eindexamenkandidaten van een aantal bachelor-opleidingen. Een flink aantal studenten van onder andere de HKU heeft beeld beschikbaar gesteld. Een volledig overzicht krijgt u natuurlijk door de diverse eindexamententoonstellingen te bezoeken. In BK-informatie nr. 4 en 5 van dit jaar wordt werk van examenstudenten van diverse kunstacademies getoond.


‘Vele werelden’

cover 04-2015Voorwoord 6 juni ’15

In veel beleidsstukken die over kunst en cultuur gaan, wordt de beeldende kunstwereld afgespiegeld als een niet gedifferentieerde wereld. Signalen uit ‘dé wereld van kunst en cultuur’ alsook de publieke opinie worden opgepikt, worden leidend, en daaruit volgt kunstbeleid dat stuurt op kunst in het algemeen: nuttig voor de economie, voor het functioneren van andere sectoren, voor ‘een breed publiek’, voor het imago van ons land, etc. De nuance houdt zich verborgen in de realiteit van de wereld van de beeldende kunst.

Lees meer ›


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram