Maandelijks archief: april 2014

‘Politiek’

BK-03-2014-coverVoorwoord 26 april ’14

Tijdens de nucleaire top in Den Haag liet Nederland zich van zijn beste, vrolijkste en leukste kant zien: goed georganiseerd, gastvrij en ‘lekker gewoon’. Tussendoor werd er kunst getoond, en de hele wereld keek mee. We zagen allemaal hoe president Obama de Nachtwacht en de Victory Boogie Woogie bewonderde. Kunst en politiek – het gaat samen en niet alleen tijdens een Nuclear Security Summit.

Eind februari van dit jaar trokken vijf beeldend kunstenaars (waarvan enkelen uit Nederland) zich terug uit de Biënnale van Sydney, uit protest tegen het hoofdsponsorschap van het Australische bedrijf Transfield dat via een dochteronderneming beheerder is van de Australische detentiecentra voor asielzoekers. Het asielzoekersbeleid van Australië is zeer omstreden en volgens de Verenigde Naties in strijd met het internationale recht. De protestactie van de kunstenaars leidde er uiteindelijk toe dat het contract met Transfield – na 40 jaar sponsorschap – werd beëindigd. Kunst en politiek – er is meer.

Lees meer ›


Nederlands-Vlaams gelegenheidsfonds

NLBEDe twintigste verjaardag van het cultureel verdrag tussen Nederland en Vlaanderen in 2015 is aanleiding om extra aandacht te schenken aan de culturele samenwerking en deze verder te versterken. (BK 2014-03)

Lees het volledige artikel in het tijdschrift


De oogst van 2013 Jaarverslag Mondriaan Fonds

2544_10_Coverjaarverslag2013Onlangs verscheen het jaarverslag 2013 van het Mondriaan Fonds. Het afgelopen jaar was voor het Fonds een jaar van veranderingen en bezuinigingen. Een nieuw ontwikkeld programma werd geïntroduceerd en het hele jaar bleef het Fonds de vinger kritisch aan de pols van dat programma houden. (BK 2014-03)

Lees het volledige artikel in het tijdschrift


Cultuurparticipatie moet makkelijker

IMG_3611-1“Steeds minder kinderen, jongeren en ouderen volgen in hun vrije tijd muziek-, schilder- of toneellessen. Zij moeten bovendien vaker op zoek naar andere locaties om hun passie te kunnen uitoefenen. Door bezuinigingen bij gemeenten en provincies blijft de deur van lokale, gesubsidieerde voorzieningen voor hen gesloten.” Dit schrijft de Raad voor Cultuur in zijn advies Meedoen is de kunst dat op 6 maart werd gepresenteerd in het Rotterdamse HipHopHuis. (BK 2013-03)

Lees het volledige artikel in het tijdschrift


Volg ons op social media

Facebook
Facebook
Twitter
Instagram