Blog archief

Gracia Khouw: Five Four, More Less

IMG_2275 Beeldend kunstenaar Gracia Khouw verbleef van juni tot en met augustus van dit jaar in ISCP New York Residency. Het werk van Gracia Khouw bestaat uit schilderijen, muurschilderingen en (digitale) prints. Met haar werk verkent ze taal, zowel visueel als akoestisch, en laat ze zich inspireren door visuele data en symbolen uit het dagelijks leven, zoals billboards, advertenties en pictogrammen. Ze creëert minimale taalbeelden waarmee ze onze interpretatie van letters en hun symbolische betekenis op zijn kop zet. Zoals een woord zijn betekenis gaat verliezen wanneer het lang genoeg herhaald wordt, zo laat de kunstenaar beelden zweven tussen abstracte ontwerpen en herkenbare letters en symbolen.

Op 2 juni ben ik in New York aangekomen en begonnen aan een residency bij ISCP in Brooklyn. ISCP staat voor International Studio Curatorial Program; het gebouw aan het einde van Metropolitan Avenue ligt aan de rand van stedelijk woongebied waar het overgaat naar bedrijventerrein. Er rijden enorme, toeterende vrachtwagens en bestelwagens af en aan bij de kruising met Grand Street. Het blok waar het gebouw aan vastzit, huisvest ook andere creatieve bedrijven en kunstenaars. Het deel van het pand waar ISCP is gevestigd telt 35 ateliers. Als je aanbelt kom je in een projectruimte en drie kantoren. Mijn atelier bevindt zich op de hoek van het gebouw op de 2e verdieping. Daar staat de ISCP boekenkast en bevindt zich het raam met uitzicht op dakterras en skyline van Manhattan, in de verte kun je Queens zien. Ik deel de lounge, keuken en wc met vijf kunstenaars uit Taiwan, New Zeeland, Japan, Italië en Argentinië. In het atelier is het verkeerslawaai goed te horen, maar ook het vergezicht op het semi-industrieel landschap is duidelijk aanwezig.

Ik ben hier om drie maanden te werken aan mijn project. Mijn werk bestaat uit letters en beelden, composities op papier, op panelen of op muurschilderingen. Soms met bestaande woorden, soms alleen een letter of een klank. Tijdens deze residency wil ik een project uitwerken dat ik al langer in gedachten heb, maar nog niet de ruimte voor had in mijn hoofd. De werktitel is FIVE FOUR, MORE LESS, waarbij een verzameling van bestaande Engelse vierletterwoorden het uitgangspunt vormt. Woorden die iedereen over de hele wereld kent. Daarbij gebruik ik een iconisch kunstwerk, het LOVE letterbeeld van Robert Indiana als format. In deze simpele twee bij twee ordening is de betekenis van het woord en het letterbeeld met bijbehorende restvormen, gelijkwaardig. Het gebruik van woorden geeft eigenlijk alleen een aanleiding of kapstok of architectuur voor het beeld. Hoe het beeld vorm moest krijgen wist ik nog niet helemaal, hoewel ik thuis wel schetsen had gemaakt. Daarom wilde ik zo snel mogelijk aan de slag. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar hoe Engelssprekenden de letterbeelden zien en wat voor associaties ze daarbij hebben. Ik wilde daarover in gesprek gaan.

FOUR,FIVE,MORE,LESS-graciakhouw2017-proefHet ISCP bleek de juiste plek hiervoor. Het beschikbare netwerk van visiting critics bijvoorbeeld, biedt een programma van de curatoren of kunstrecensenten die op atelierbezoek komen. Maandelijks kun je voor een gesprek van een uur inschrijven. Vier curatoren kwamen bij mij langs en ik vertelde hen over het project waar ik mee bezig ben.

Buiten het ISCP-programma had ik veel aan de contacten die ik in 2011 had opgedaan. Ik heb samen met een vriendin die al een aantal kunstenaars kende, andere kunstenaars leren kennen en hun ateliers bezocht. Sindsdien zijn die contacten versterkt, ook vanwege gezamenlijke groepstentoonstellingen in Nederland en in de VS. Dit los-vast netwerk bood mij een warm bad. Om hier te zijn en samen naar openingen te gaan om ook daar weer geïntroduceerd te worden bij andere kunstenaars. De generositeit waarmee je met anderen in contact wordt gebracht, maken dat je je welkom voelt.

Ik bezocht zeven ateliers in New York: Mid Town en Uptown Manhattan, en in Brooklyn East-Williamsburg, Sunset Park, maar ook in New Jersey, naar Newark en een galerie en ateliergebouw in Jersey City. Degenen die ik bezocht kwamen later ook een tegenbezoek brengen in mijn atelier. Ik genoot van de gesprekken die hier zijn ontstaan over elkaars werk en het bezoeken van deze plekken. Het werk gaf aanleiding voor de gesprekken en inhoudelijk kon het over van alles gaan. Veel kunstenaars hebben een druk bestaan; de meeste kunstenaars geven les aan academies of hebben een voltijds kantoorbaan.

ISCP heeft een programmacoördinator die bijna iedere week lezingen en excursies organiseert waar je je op kunt inschrijven. Zelf heb ik de field trips aan de Judd Foundation in SoHo, Socrates Sculpture Park gedaan en het atelier en huis van Martha Rosler bezocht. Ook zijn we twee dagen naar The School (Jack Shaiman Gallery) in Kinderhook, Mass-Moca, Williamstown College Museum, The Clark Institute geweest. Meestal worden we ontvangen met een op ons afgestemde rondleiding.

IMG_29232017-graciakhouw-studioISCPBijzonder is dat de directeur van ISCP, Susan Hapgood, al bij de introductie van kunstenaars en personeel vraagt om bij je atelier langs te komen, “whenever you’re ready”. Dat moment kwam voor mij in de derde week van mijn verblijf. Bij een atelierbezoek vroeg ze aan wie ik voorgesteld wilde worden. Ik vroeg of ze kunstenaar Kay Rosen kende. Dezelfde middag heeft ze per e-mail een introductie verzorgd.

Bij een andere gelegenheid werden we voor een borrel uitgenodigd bij haar thuis in Chelsea om daarna te wandelen naar de openingen van een paar galeries. De persoonlijke betrokkenheid om het meeste uit je verblijf te halen is kenmerkend voor haar en ontzettend belangrijk; hetzelfde geldt overigens ook voor de medewerkers van ISCP.

Binnen het programma zijn een paar mogelijkheden om over je werk te vertellen. ‘Salons’ zijn tweemaandelijkse openbare korte lezingen van ISCP deelnemers; daarnaast is er ‘One Artist, One Work’ atelier presentaties over je werk (niet openbaar). Aan het einde van mijn verblijf kwam de timing hiervan niet op het juiste moment om hieraan mee te kunnen doen. Daarom besloot ik om zelf een mini open studio te houden in mijn atelier. Zo heb ik New Yorkse vrienden uitgenodigd om te komen kijken naar het resultaat van mijn drie maanden durende residency.

Hoewel ik op redelijk niveau Engels spreek, merk ik dat mijn woordenschat of vaardigheid niet toereikend is om een diepere dialoog over mijn werk op gang te brengen. Dit besef is soms frustrerend, omdat je niet echt kunt begrijpen wat er precies wordt gezegd en kunt overbrengen wat je bedoelt en hoe je kan reageren. De Engelse taal heeft veel woorden om verschillende nuances treffend te formuleren. Mijn indruk van een aantal artist talks waar ik ben geweest is dat over de kunst veel meer associatief en vrijer wordt gesproken. Het benaderen van een bepaald onderwerp geeft verschillende ingangen die voor mij niet voor de hand liggen. Over het algemeen kom ik in de kunstkringen waarin ik me de afgelopen drie maanden heb begeven vrijheid, openheid en vriendelijkheid tegen.

Je kunt je direct voor ISCP aanmelden. Daarnaast zijn er zijn ook aanmeldingen via het Mondriaan Fonds mogelijk; de vaste ateliers en bijbehorende financiering hiervoor lopen dan via het fonds. Bij een directe aanmelding moet je zelf voor financiering en een woning zorgen. Ik heb via crowdfunding bij Voordekunst.nl en met een Bijdrage Bewezen Talent van het Mondriaan Fonds deze residency kunnen bekostigen.
Door zelf te zoeken naar een woning, kwam ik in verschillende wijken terecht: in juni verbleef ik in Bushwick, in juli/augustus in Lefferts Garden bij Prospect Park beide in Brookyn, in augustus in SoHo in Manhattan. Je leert de stad beter kennen door veel met het openbaar vervoer te reizen. Buiten het circuit van ISCP kom je mensen tegen met verrassende contacten. Mijn room mate in het appartement in Lefferts garden bleek contacten te hebben met een interessant kunstcomplex in New Jersey, bijvoorbeeld.
Via via heb ik een woning gevonden op Stephanie Diamond Listingsproject, een wekelijks lijst met woningen en opportunities voor New York en andere steden.
Een bijkomstigheid is dat ik het metrosysteem ook beter heb leren kennen. Ik heb een onbeperkt MTA kaart gekocht en ISCP vanuit verschillende woonadressen benaderd. Soms is het woon-werk verkeer 1 uur en 15 minuten, soms was ik er in 25 minuten. New Yorkers maken veel gebruik van de overvolle metro; een gesprek gaat daar vaak over – hoe lang je erover doet om ergens te komen.

Is drie maanden genoeg om iets uit je residency te halen? Ja en nee. Aan de ene kant is de tijd te kort om een relatie op te bouwen, dat kost jaren, dat werkt in Nederland net zo. Maar deze periode is uitstekend om bestaande relaties om te zetten in hechtere contacten en vooral om een specifiek onderdeel van je werk uit te werken, te experimenteren en om daar veel over in gesprek te gaan.

graciakhouw.nl
graciakhouw.blogspot.com
iscp-nyc.org
listingsproject.com


diep current

2017-03-WouterSibum-RobBaas-LR-5Wouter Sibum (1980) maakt vooral ruimtelijk werk en deed onlangs een residency in Diepenheim waar de nadruk op het tekenen lag. Hij woont en werkt in Rotterdam en heeft daar een studio in Het Wilde Weten. Zijn ruimtelijk werk hangt nauw samen met beeldtaal en vormgeving uit de openbare ruimte. Ook werkt hij aan een doorlopend archief met foto´s van straatmeubilair.

In maart en april 2017 verbleef ik in Werkplaats Diepenheim. Bij aankomst in Diepenheim werd ik in het gebouw van de werkplaatsen hartelijk ontvangen. Mijn atelier bleek door de vorige resident, Alex Winters, speciaal voor mij ingericht te zijn. Een zithoek, werktafels en een bureau met biertjes, pinda’s en chocoladeflikken. Alleen het bureau bleef op zijn plek, de rest heb ik meteen omgegooid. Het gebaar van Alex om de ruimte in te richten aan het einde van zijn werkperiode en mij daar mee te verwelkomen is precies zoals ik Alex ken. Een heel gerichte en vriendelijke actie, die mij vooral deed beseffen de werkperiode volkomen naar mijn eigen hand te zetten. Een actie die ook illustratief is voor een residency als gastvrije en verwelkomende plek. Lees meer ›


Blauwe Golven: waardestelling toont belang behoud uniek kunstwerk aan

0374aOnlangs ontstond discussie over de aantasting van het kunstwerk De Blauw Golven van Peter Struycken op het Roermondsplein in Arnhem (1974-1977). Het omgevingskunstwerk zou deels plaats moeten maken voor een park.

De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut heeft een waardestelling laten maken; een kunst- en cultuurhistorische waardebepaling.

Peter Struycken protesteerde tegen het plan en beriep zich daarbij op de auteurswet die de eigenaar wel het recht geeft een kunstwerk in de openbare ruimte geheel te verwijderen maar niet gedeeltelijk, aangezien dat een aantasting van het kunstwerk kan betekenen waardoor de kunstenaar reputatieschade kan oplopen. Struycken liet het college van Arnhem weten dat hij zich prin-cipieel zal verzetten tegen hergebruik van de golfstructuur omdat het een wezenlijk bestanddeel is van zijn omgevingskunstwerk. Wethouder Elfrink liet echter weten dat een al geplande wegomlegging volledig behoud van het kunstwerk in de weg staat. Lees meer ›


The Landscape Speaks

'places of power'In augustus 2016 gaat beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood op uitnodiging van bioloog, schrijfster en reizigster Arita Baaijens mee naar Siberië. De onderzoeksreis gaat naar het Altai gebergte, rond het vierlandenpunt tussen Kazachstan, Rusland, China en Mongolië. Marjolijn Boterenbrood woont en werkt in Amsterdam. Intensief onderzoek naar
specifieke plekken of gebieden, een park, een polder of een stadsdeel, is al sinds haar opleiding aan de Rietveld Academie de basis van haar werk. Afhankelijk van de schaal van haar projecten resulteert dat in een atlas, tekeningen, foto’s of een kaart om een gebied mee te betreden.

The lakes, it’s His eyes, looking into Universe,
Waterfalls and rivers, these are His speeches
The mists, which are his transparent thoughts, are running away to all countries of the world
(Deel uit een gedicht van de dichter Grigory Choros-Gurkin over het Altai-gebergte)

Lees meer ›


Data eindexamenexposities 2017

Binnenkort presenteren weer enkele honderden afgestudeerde studenten van de diverse kunstacademies in Nederland hun eindexamenwerk. Een goede manier om het werk breed onder de aandacht te brengen. Onderstaand vindt u een – zo compleet mogelijke – lijst met tentoonstellingsdata van de verschillende bachelor- en masteropleidingen in het land. Voor het vinden van meer informatie per opleiding verwijzen we u naar de respectievelijke websites.

Amsterdam
Breitner Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
7 t/m 9 juli
breitner.ahk.nl

Gerrit Rietveld Academie
5 t/m 9 juli
gerritrietveldacademie.nl

Sandberg Institute
14 t/m 25 juni
graduationshow2017.sandberg.nl

DAS Graduate School
31 mei t/m 4 juni
dasgraduateschoolfestival.nl

Arnhem
BEAR Artez Arnhem
28 juni t/m 2 juli
finals.artez.nl

Breda en Den Bosch
AKV|St. Joost (bachelors en masters)
1 t/m 5 juli
akvstjoost.nl

Den Haag
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
30 juni t/m 6 juli
kabk.nl

Eindhoven
Design Academy
21 juni (en 21-29 oktober tijdens Dutch Design Week)

Enschede
AKI ArtEZ Academie voor Art & Design
23 juni t/m 2 juli
finals.artez.nl

Dutch Art Insitute (ArtEZ Master of Fine Art)
Niet bekend
dutchartinstitute.eu

Groningen
Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen)
9 – 13 juli
academieminerva.nl

Frank More Institute
9 t/m 13 juli
mohr-i.nl

Maastricht
Faculty of Arts Maastricht
7 t/m 11 juli
zuyd.nl

Jan van Eyck Academie
n.v.t.
janvaneyck.nl

Rotterdam
Willem de Kooning Academie (Hogeschool Rotterdam)
29 juni t/m 2 juli
wdka.nl

Piet Zwart Instituut
6 t/m 9 juli
pzwart.nl

Tilburg
Fontys Hogeschool voor de Kunsten
30 juni
fhkagenda.nl

Utrecht
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
21 t/m 25  juni
hku.nl

HKU Master Fine Arts
24 juni t/m 9 juli
mahku.nl

Zwolle
ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle
6 t/m 16 juli
finals.artez.nl


Mediapartner: TENT Academy Awards 2017

Ook dit jaar is BK-informatie mediapartner van de TENT Academy Awards. Met de TENT Academy Awards beoogt TENT stimulering en erkenning van jong audiovisueel talent. De TENT Academy Awards kent een nationale en internationale focus en toont audiovisueel werk van eindexamenkandidaten aan Nederlandse kunstacademies en dit jaar dat van de kunstacademies uit Noorwegen.

TENT Academy Award 2017
De TENT Academy Awards (TAA) is een jaarlijkse competitie voor de beste eindexamen films, shorts en animaties van alle Nederlandse kunstacademies en van een gastland. Een team van deskundige scouts maakt tijdens de eindexamententoonstellingen een selectie van de beste audiovisuele werken. De werken worden beoordeeld door een jury die bestaat uit prominenten uit de beeldende kunst- en filmwereld uit Nederland en Noorwegen. Zij selecteren op een eendaags festival op 26 augustus van dit jaar de winnaar voor de TENT Academy Award en de Best Foreign Film Award. Deze winnaars ontvangen een residentie in Noorwegen en Rotterdam. Gedurende deze residentie krijgen de jonge kunstenaars de kans om zich verder te ontwikkelen, kennis te maken met een andere kunstcontext en te bouwen aan een internationaal netwerk van professionals en peers.

TENT is een platform voor hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. TENT realiseert tentoonstellingen en projecten met gevestigde en jonge kunstenaars, met bijzondere aandacht voor actuele ontwikkelingen en opkomend talent. Internationale samenwerking en uitwisseling zijn een wezenlijk onderdeel van ons programma.

Eendaags festival
Tijdens het eendaagse filmfestival op 26 augustus 2017 wordt in bioscoop KINO Rotterdam het beste audiovisuele werk van kunstacademies in Nederland en Noorwegen op groot scherm getoond. Naast de international vakjury krijgt ook het publiek de kans om hun favoriete werk te kiezen, en daar de Public’s Choice Award aan toe te kennen.

Internationale tour
Na het festival gaat het TENT Academy Award programma on tour. De werken worden vertoond in TENT Rotterdam, in tentoonstellingsruimtes in het gastland, en ze reizen verder naar het internationale netwerk van partnerinstituten en festivals dat TENT met de eerdere 16 edities van de TAA heeft opgebouwd. Deze internationale tour is voor de internationale kunstwereld een kans om kennis te maken met de jonge kunstenaars en functioneert als springplank voor het uitbreiden van hun internationale netwerk.

Gastland Noorwegen
Ieder jaar nodigt TENT een gastland uit voor internationale samenwerking en culturele uitwisseling. Dit jaar is Noorwegen het gastland; naast Nederlandse worden ook Noorse kunstaca-demiestudenten geselecteerd om hun werk te tonen. Het geselecteerde werk geeft een beeld van het huidige kunstenaarschap: hoe vertaalt deze generatie hun kunstenaarschap naar de videokunst? En hoe worden actuele artistieke en maatschappelijke vraagstukken hierin verbeeld?

De hedendaagse romanliteratuur uit Noorwegen is ongekend populair, schrijvers als Karl Ove Knausgard, Per Petterson, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe en vele andere kennen grote successen in binnen en buitenland. De hedendaagse beeldende kunst geniet minder internationale bekendheid. Tegelijkertijd kent Noorwegen een bijzonder kunstklimaat. De geografische afstand tussen de belangrijkste Noorse steden is zo groot (vanuit Oslo is de Noorse stad Tromsø verder weg dan Wenen) dat elk een hechte en levendige eigen kunstscène vormt. Het relatieve isolement van deze steden vormt ook een sterke motivatie om makers van elders naar Noorwegen te halen, voor tentoonstellingen, festivals en residencies, én voor de Noorse kunstaca-demies, die vaak een uitgesproken internationaal docententeam hebben.

Videokunst is relatief jong in Noorwegen. Experimentele film en video werd vanaf de jaren 1990 door kunstenaars opgepakt, vaak als onderdeel van een multimediale kunstpraktijk en met een voorkeur voor formeel experiment, esthetiek en thematiek die soms verrassend anders is dan de mainstream internationale trends.

Voor de TENT Academy Wards 2017 bezoeken de scouts een viertal gerenommeerde kunstacademies: Bergen Academy of Art and Design (KHiB), Oslo National Academy of the Arts (KHIO), Trondheim Academy of Fine Art (KIT) en de Tromsø Academy of Contemporary Art and Creative Writing.

Scouts
TENT Academy Awards stelt ieder jaar scouts aan die tijdens de eindexamenvoorstellingen van de kunstacademies werken selecteren voor de Award Show. Het team van scouts bestaat uit professionals afkomstig uit de beeldende kunst- en filmwereld die ieder één tot twee kunstacademies bezoeken. De criteria voor nominatie zijn; artistieke authenticiteit, technisch niveau en oorspronkelijke beeldtaal. Voor de TENT Academy Awards 2017 worden de werken geselecteerd door zowel Nederlandse als Noorse scouts op de desbetreffende kunstacademies in Nederland en gastland Noorwegen.

 


Zonder zichtbaarheid ben je verloren

Nasrin Baker (foto K. Weitering)

Nasrin Baker (foto K. Weitering)

Eind oktober verbleef Sandra Smets, kunsthistoricus en freelance journalist voor onder meer NRC Handelsblad, een week in Israël op uitnodiging van KUNSTENISRAËL, een niet-politieke organisatie die zich ten doel stelt om kunst uit Israël onder de aandacht te krijgen in Nederland. Twee keer per jaar nodigen ze curatoren en kunstjournalisten uit voor een intensieve reis langs ateliers en tentoonstellingen, in Tel Aviv, Jeruzalem en elders. Curator Ronit Eden stelde een programma samen voor deze onderzoeksreis. Onder haar leiding bezoeken ze met zeven man onder meer de Qalandiya Biënnale in Oost-Jeruzalem, een Palestijnse kunstmanifestatie over meerdere locaties. Lees meer ›


Christie van der Haak: More is More

Vawolf_facade_voorzijde_01naf 2 december 2016 is Christie van der Haak’s installatie te zien op de façade en lobby van The Wolfsonian in Miami. Zij transformeerde het iconische art deco gebouw in Miami met haar karakteristieke tapijtwerken en op batik geïnspireerde prints. Het gaat om de eerste presentatie van Van der Haak in de Verenigde Staten. Van der Haak werkt als beeldend kunstenaar en werkte daarnaast jarenlang als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. In 2016 ging zij met pensioen.

“This is the first native American temple”
“I found my heaven on earth, it is made by Christie van der Haak”

Dit zijn een paar voorbeelden van teksten die ik terugvind onder foto’s op Instagram van mensen die ik niet ken maar mijn installatie op en in het Wolfsonian in Miami zo indrukwekkend vinden dat er deze teksten uitkomen.

In november 2015 mocht ik in Den Haag de Ouborgprijs ontvangen, deze wordt één keer per twee jaar uitgereikt aan een Haagse kunstenaar. Ik mocht een boek maken, Sproken, samen met Studio Renate Boere, ik kreeg een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en een geldbedrag. De tentoonstelling was tot en met januari vorig jaar te zien. 2015 was het jaar waarin ik 65 jaar werd en er na 25 jaar helaas een eind kwam aan mijn werk als docent schilderen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Het was ook het jaar dat Galerie Vivid mijn werk liet zien op de Designbeurs in Basel. Lees meer ›


Giuseppe Licari: Contrappunto

03_Contrappunto_photo by the artistGiuseppe Licari is een van oorsprong Italiaanse beeldend kunstenaar. Voor zijn kunstopleiding vertrok hij van Sicilië naar Bologna, van waaruit hij ging studeren aan de AKI in Enschede. Vervolgens vestigde hij zich in Rotterdam waar hij zijn kunstpraktijk opbouwde. De laatste jaren werkte hij aan verschillende projecten, nam hij deel aan groepstentoonstellingen, had hij solotentoonstellingen en deed hij verschillende residencies in het buitenland. Zo verbleef hij in 2016 in Boise, Idaho in de Verenigde Staten waar hij zich concentreerde op zijn fascinatie voor de natuur en de invloed die mensen daarop uitoefenen.

De voorbereiding
Idaho ligt in de Midwest van de Verenigde Staten, ingeklemd tussen de staten Oregon en Wyoming. Het was altijd een belangrijke historische plek door zijn situering aan de Oregon Trail, een oost-westelijke emigratieroute voor pioniers, die de rivier de Missouri verbindt met Oregon Valley. Voor de meeste inwoners van de Verenigde Staten is Idaho bekend om zijn rijke variëteit en productiecapaciteit van aardappelen. Verspreid over het landschap vind je in Idaho natuurlijke warmwaterbronnen die hun warme water de koude rivieren induwen. Lees meer ›


Carmen Heemels: Kunst verbindt en kent geen grenzen

drukte expositie DezfulBeeldend kunstenaar Carmen Heemels is verzamelaar van ‘dingen’ die ze zich eigen maakt door ze te bewerken. Later verbindt ze de voorwerpen of herinneringen met elkaar. De stukjes vallen letterlijk en figuurlijk in elkaar. Zij stelt vragen en gaat een dialoog aan met de kijker. Het antwoord is aan de beschouwer, of in ieder geval zet het werk aan tot een zoektocht. Daarnaast maakt zij fotoportretten van vrouwen die iets te vertellen hebben. Ze vangt hun verhaal in de blik van hun ogen. Carmen Heemels is behalve beeldend kunstenaar ook projectleider/curator van (inter)nationale kunstevenementen van onder meer KunstRoer(t) Roerdalen en Wassenberg. Verder is zij actief met haar eigen non-profit kunstpodium (KunstSalon Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch) en als docent beeldende vorming. Carmen Heemels exposeert in binnen- en buitenland. Lees meer ›


Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Volg ons op Twitter