Blog archief

diep current

2017-03-WouterSibum-RobBaas-LR-5Wouter Sibum (1980) maakt vooral ruimtelijk werk en deed onlangs een residency in Diepenheim waar de nadruk op het tekenen lag. Hij woont en werkt in Rotterdam en heeft daar een studio in Het Wilde Weten. Zijn ruimtelijk werk hangt nauw samen met beeldtaal en vormgeving uit de openbare ruimte. Ook werkt hij aan een doorlopend archief met foto´s van straatmeubilair.

In maart en april 2017 verbleef ik in Werkplaats Diepenheim. Bij aankomst in Diepenheim werd ik in het gebouw van de werkplaatsen hartelijk ontvangen. Mijn atelier bleek door de vorige resident, Alex Winters, speciaal voor mij ingericht te zijn. Een zithoek, werktafels en een bureau met biertjes, pinda’s en chocoladeflikken. Alleen het bureau bleef op zijn plek, de rest heb ik meteen omgegooid. Het gebaar van Alex om de ruimte in te richten aan het einde van zijn werkperiode en mij daar mee te verwelkomen is precies zoals ik Alex ken. Een heel gerichte en vriendelijke actie, die mij vooral deed beseffen de werkperiode volkomen naar mijn eigen hand te zetten. Een actie die ook illustratief is voor een residency als gastvrije en verwelkomende plek. Lees meer ›


Blauwe Golven: waardestelling toont belang behoud uniek kunstwerk aan

0374aOnlangs ontstond discussie over de aantasting van het kunstwerk De Blauw Golven van Peter Struycken op het Roermondsplein in Arnhem (1974-1977). Het omgevingskunstwerk zou deels plaats moeten maken voor een park.

De Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut heeft een waardestelling laten maken; een kunst- en cultuurhistorische waardebepaling.

Peter Struycken protesteerde tegen het plan en beriep zich daarbij op de auteurswet die de eigenaar wel het recht geeft een kunstwerk in de openbare ruimte geheel te verwijderen maar niet gedeeltelijk, aangezien dat een aantasting van het kunstwerk kan betekenen waardoor de kunstenaar reputatieschade kan oplopen. Struycken liet het college van Arnhem weten dat hij zich prin-cipieel zal verzetten tegen hergebruik van de golfstructuur omdat het een wezenlijk bestanddeel is van zijn omgevingskunstwerk. Wethouder Elfrink liet echter weten dat een al geplande wegomlegging volledig behoud van het kunstwerk in de weg staat. Lees meer ›


The Landscape Speaks

'places of power'In augustus 2016 gaat beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood op uitnodiging van bioloog, schrijfster en reizigster Arita Baaijens mee naar Siberië. De onderzoeksreis gaat naar het Altai gebergte, rond het vierlandenpunt tussen Kazachstan, Rusland, China en Mongolië. Marjolijn Boterenbrood woont en werkt in Amsterdam. Intensief onderzoek naar
specifieke plekken of gebieden, een park, een polder of een stadsdeel, is al sinds haar opleiding aan de Rietveld Academie de basis van haar werk. Afhankelijk van de schaal van haar projecten resulteert dat in een atlas, tekeningen, foto’s of een kaart om een gebied mee te betreden.

The lakes, it’s His eyes, looking into Universe,
Waterfalls and rivers, these are His speeches
The mists, which are his transparent thoughts, are running away to all countries of the world
(Deel uit een gedicht van de dichter Grigory Choros-Gurkin over het Altai-gebergte)

Lees meer ›


Data eindexamenexposities 2017

Binnenkort presenteren weer enkele honderden afgestudeerde studenten van de diverse kunstacademies in Nederland hun eindexamenwerk. Een goede manier om het werk breed onder de aandacht te brengen. Onderstaand vindt u een – zo compleet mogelijke – lijst met tentoonstellingsdata van de verschillende bachelor- en masteropleidingen in het land. Voor het vinden van meer informatie per opleiding verwijzen we u naar de respectievelijke websites.

Amsterdam
Breitner Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
7 t/m 9 juli
breitner.ahk.nl

Gerrit Rietveld Academie
5 t/m 9 juli
gerritrietveldacademie.nl

Sandberg Institute
14 t/m 25 juni
graduationshow2017.sandberg.nl

DAS Graduate School
31 mei t/m 4 juni
dasgraduateschoolfestival.nl

Arnhem
BEAR Artez Arnhem
28 juni t/m 2 juli
finals.artez.nl

Breda en Den Bosch
AKV|St. Joost (bachelors en masters)
1 t/m 5 juli
akvstjoost.nl

Den Haag
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
30 juni t/m 6 juli
kabk.nl

Eindhoven
Design Academy
21 juni (en 21-29 oktober tijdens Dutch Design Week)

Enschede
AKI ArtEZ Academie voor Art & Design
23 juni t/m 2 juli
finals.artez.nl

Dutch Art Insitute (ArtEZ Master of Fine Art)
Niet bekend
dutchartinstitute.eu

Groningen
Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen)
9 – 13 juli
academieminerva.nl

Frank More Institute
9 t/m 13 juli
mohr-i.nl

Maastricht
Faculty of Arts Maastricht
7 t/m 11 juli
zuyd.nl

Jan van Eyck Academie
n.v.t.
janvaneyck.nl

Rotterdam
Willem de Kooning Academie (Hogeschool Rotterdam)
29 juni t/m 2 juli
wdka.nl

Piet Zwart Instituut
6 t/m 9 juli
pzwart.nl

Tilburg
Fontys Hogeschool voor de Kunsten
30 juni
fhkagenda.nl

Utrecht
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
21 t/m 25  juni
hku.nl

HKU Master Fine Arts
24 juni t/m 9 juli
mahku.nl

Zwolle
ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle
6 t/m 16 juli
finals.artez.nl


Mediapartner: TENT Academy Awards 2017

Ook dit jaar is BK-informatie mediapartner van de TENT Academy Awards. Met de TENT Academy Awards beoogt TENT stimulering en erkenning van jong audiovisueel talent. De TENT Academy Awards kent een nationale en internationale focus en toont audiovisueel werk van eindexamenkandidaten aan Nederlandse kunstacademies en dit jaar dat van de kunstacademies uit Noorwegen.

TENT Academy Award 2017
De TENT Academy Awards (TAA) is een jaarlijkse competitie voor de beste eindexamen films, shorts en animaties van alle Nederlandse kunstacademies en van een gastland. Een team van deskundige scouts maakt tijdens de eindexamententoonstellingen een selectie van de beste audiovisuele werken. De werken worden beoordeeld door een jury die bestaat uit prominenten uit de beeldende kunst- en filmwereld uit Nederland en Noorwegen. Zij selecteren op een eendaags festival op 26 augustus van dit jaar de winnaar voor de TENT Academy Award en de Best Foreign Film Award. Deze winnaars ontvangen een residentie in Noorwegen en Rotterdam. Gedurende deze residentie krijgen de jonge kunstenaars de kans om zich verder te ontwikkelen, kennis te maken met een andere kunstcontext en te bouwen aan een internationaal netwerk van professionals en peers.

TENT is een platform voor hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. TENT realiseert tentoonstellingen en projecten met gevestigde en jonge kunstenaars, met bijzondere aandacht voor actuele ontwikkelingen en opkomend talent. Internationale samenwerking en uitwisseling zijn een wezenlijk onderdeel van ons programma.

Eendaags festival
Tijdens het eendaagse filmfestival op 26 augustus 2017 wordt in bioscoop KINO Rotterdam het beste audiovisuele werk van kunstacademies in Nederland en Noorwegen op groot scherm getoond. Naast de international vakjury krijgt ook het publiek de kans om hun favoriete werk te kiezen, en daar de Public’s Choice Award aan toe te kennen.

Internationale tour
Na het festival gaat het TENT Academy Award programma on tour. De werken worden vertoond in TENT Rotterdam, in tentoonstellingsruimtes in het gastland, en ze reizen verder naar het internationale netwerk van partnerinstituten en festivals dat TENT met de eerdere 16 edities van de TAA heeft opgebouwd. Deze internationale tour is voor de internationale kunstwereld een kans om kennis te maken met de jonge kunstenaars en functioneert als springplank voor het uitbreiden van hun internationale netwerk.

Gastland Noorwegen
Ieder jaar nodigt TENT een gastland uit voor internationale samenwerking en culturele uitwisseling. Dit jaar is Noorwegen het gastland; naast Nederlandse worden ook Noorse kunstaca-demiestudenten geselecteerd om hun werk te tonen. Het geselecteerde werk geeft een beeld van het huidige kunstenaarschap: hoe vertaalt deze generatie hun kunstenaarschap naar de videokunst? En hoe worden actuele artistieke en maatschappelijke vraagstukken hierin verbeeld?

De hedendaagse romanliteratuur uit Noorwegen is ongekend populair, schrijvers als Karl Ove Knausgard, Per Petterson, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe en vele andere kennen grote successen in binnen en buitenland. De hedendaagse beeldende kunst geniet minder internationale bekendheid. Tegelijkertijd kent Noorwegen een bijzonder kunstklimaat. De geografische afstand tussen de belangrijkste Noorse steden is zo groot (vanuit Oslo is de Noorse stad Tromsø verder weg dan Wenen) dat elk een hechte en levendige eigen kunstscène vormt. Het relatieve isolement van deze steden vormt ook een sterke motivatie om makers van elders naar Noorwegen te halen, voor tentoonstellingen, festivals en residencies, én voor de Noorse kunstaca-demies, die vaak een uitgesproken internationaal docententeam hebben.

Videokunst is relatief jong in Noorwegen. Experimentele film en video werd vanaf de jaren 1990 door kunstenaars opgepakt, vaak als onderdeel van een multimediale kunstpraktijk en met een voorkeur voor formeel experiment, esthetiek en thematiek die soms verrassend anders is dan de mainstream internationale trends.

Voor de TENT Academy Wards 2017 bezoeken de scouts een viertal gerenommeerde kunstacademies: Bergen Academy of Art and Design (KHiB), Oslo National Academy of the Arts (KHIO), Trondheim Academy of Fine Art (KIT) en de Tromsø Academy of Contemporary Art and Creative Writing.

Scouts
TENT Academy Awards stelt ieder jaar scouts aan die tijdens de eindexamenvoorstellingen van de kunstacademies werken selecteren voor de Award Show. Het team van scouts bestaat uit professionals afkomstig uit de beeldende kunst- en filmwereld die ieder één tot twee kunstacademies bezoeken. De criteria voor nominatie zijn; artistieke authenticiteit, technisch niveau en oorspronkelijke beeldtaal. Voor de TENT Academy Awards 2017 worden de werken geselecteerd door zowel Nederlandse als Noorse scouts op de desbetreffende kunstacademies in Nederland en gastland Noorwegen.

 


Zonder zichtbaarheid ben je verloren

Nasrin Baker (foto K. Weitering)

Nasrin Baker (foto K. Weitering)

Eind oktober verbleef Sandra Smets, kunsthistoricus en freelance journalist voor onder meer NRC Handelsblad, een week in Israël op uitnodiging van KUNSTENISRAËL, een niet-politieke organisatie die zich ten doel stelt om kunst uit Israël onder de aandacht te krijgen in Nederland. Twee keer per jaar nodigen ze curatoren en kunstjournalisten uit voor een intensieve reis langs ateliers en tentoonstellingen, in Tel Aviv, Jeruzalem en elders. Curator Ronit Eden stelde een programma samen voor deze onderzoeksreis. Onder haar leiding bezoeken ze met zeven man onder meer de Qalandiya Biënnale in Oost-Jeruzalem, een Palestijnse kunstmanifestatie over meerdere locaties. Lees meer ›


Christie van der Haak: More is More

Vawolf_facade_voorzijde_01naf 2 december 2016 is Christie van der Haak’s installatie te zien op de façade en lobby van The Wolfsonian in Miami. Zij transformeerde het iconische art deco gebouw in Miami met haar karakteristieke tapijtwerken en op batik geïnspireerde prints. Het gaat om de eerste presentatie van Van der Haak in de Verenigde Staten. Van der Haak werkt als beeldend kunstenaar en werkte daarnaast jarenlang als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. In 2016 ging zij met pensioen.

“This is the first native American temple”
“I found my heaven on earth, it is made by Christie van der Haak”

Dit zijn een paar voorbeelden van teksten die ik terugvind onder foto’s op Instagram van mensen die ik niet ken maar mijn installatie op en in het Wolfsonian in Miami zo indrukwekkend vinden dat er deze teksten uitkomen.

In november 2015 mocht ik in Den Haag de Ouborgprijs ontvangen, deze wordt één keer per twee jaar uitgereikt aan een Haagse kunstenaar. Ik mocht een boek maken, Sproken, samen met Studio Renate Boere, ik kreeg een tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en een geldbedrag. De tentoonstelling was tot en met januari vorig jaar te zien. 2015 was het jaar waarin ik 65 jaar werd en er na 25 jaar helaas een eind kwam aan mijn werk als docent schilderen aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Het was ook het jaar dat Galerie Vivid mijn werk liet zien op de Designbeurs in Basel. Lees meer ›


Giuseppe Licari: Contrappunto

03_Contrappunto_photo by the artistGiuseppe Licari is een van oorsprong Italiaanse beeldend kunstenaar. Voor zijn kunstopleiding vertrok hij van Sicilië naar Bologna, van waaruit hij ging studeren aan de AKI in Enschede. Vervolgens vestigde hij zich in Rotterdam waar hij zijn kunstpraktijk opbouwde. De laatste jaren werkte hij aan verschillende projecten, nam hij deel aan groepstentoonstellingen, had hij solotentoonstellingen en deed hij verschillende residencies in het buitenland. Zo verbleef hij in 2016 in Boise, Idaho in de Verenigde Staten waar hij zich concentreerde op zijn fascinatie voor de natuur en de invloed die mensen daarop uitoefenen.

De voorbereiding
Idaho ligt in de Midwest van de Verenigde Staten, ingeklemd tussen de staten Oregon en Wyoming. Het was altijd een belangrijke historische plek door zijn situering aan de Oregon Trail, een oost-westelijke emigratieroute voor pioniers, die de rivier de Missouri verbindt met Oregon Valley. Voor de meeste inwoners van de Verenigde Staten is Idaho bekend om zijn rijke variëteit en productiecapaciteit van aardappelen. Verspreid over het landschap vind je in Idaho natuurlijke warmwaterbronnen die hun warme water de koude rivieren induwen. Lees meer ›


Carmen Heemels: Kunst verbindt en kent geen grenzen

drukte expositie DezfulBeeldend kunstenaar Carmen Heemels is verzamelaar van ‘dingen’ die ze zich eigen maakt door ze te bewerken. Later verbindt ze de voorwerpen of herinneringen met elkaar. De stukjes vallen letterlijk en figuurlijk in elkaar. Zij stelt vragen en gaat een dialoog aan met de kijker. Het antwoord is aan de beschouwer, of in ieder geval zet het werk aan tot een zoektocht. Daarnaast maakt zij fotoportretten van vrouwen die iets te vertellen hebben. Ze vangt hun verhaal in de blik van hun ogen. Carmen Heemels is behalve beeldend kunstenaar ook projectleider/curator van (inter)nationale kunstevenementen van onder meer KunstRoer(t) Roerdalen en Wassenberg. Verder is zij actief met haar eigen non-profit kunstpodium (KunstSalon Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch) en als docent beeldende vorming. Carmen Heemels exposeert in binnen- en buitenland. Lees meer ›


Wilma Vissers: Zetland

The Booth  Shetland  WASPS (New Timber Architecture in Scotland by Peter WilsonWilma Vissers werkt en woont in Groningen. Ze studeerde in 1989 af in de richting schilderen en grafiek aan ABK Minerva. Haar kunstwerken zijn te zien geweest in internationale groepsexposities in onder meer Moskou, New York en Londen. Ze was artist-in-residence in de Heinrich Böll Cottage en het Tyrone Guthrie Centre, beide in Ierland. Dit is een verhaal over een verblijf in the Booth op de Shetlands.

De afgelopen jaren verbleef ik bij verschillende kunstenaars huizen of artist residency’s om er een periode te werken. Ik ga het liefst naar een eiland waar het slecht weer is. Ik wil dicht bij de zee zijn en kale landschappen zien die schoon geblazen zijn door zeewind. Het verblijven op zulke plekken volgt voor mij een bekend patroon. De eerste week: wennen aan een plek en nog niet goed beseffen waar ik ben. Tweede week: alles komt binnen en ik wil zoveel mogelijk informatie verzamelen over het land en landschap waar ik ben. Derde week: meestal lukt het dan om collega-kunstenaars te ontmoeten. Vierde week: de ideeën die ik van tevoren had over mijn verblijf kan ik uitvoeren. Lees meer ›


Facebook
Facebook
Twitter
Instagram

Volg ons op Twitter